Reakcije: Zašto je Maček dobio samo uvjetnu kaznu? Prijeti li HDZ-u brisanje iz registra političkih stranaka?

Foto: Hina

POLITIČKI analitičar Žarko Puhovski za Index kaže da je presuda Ivi Sanaderu, HDZ-u i svim optuženima u aferi Fimi Media bila prema očekivanju, jedino zaključuje neobičnim da je Maček dobio uvjetnu. Trebao je tvrdi Puhovski, dobiti zatvorsku kaznu jer je igrao ključnu ulogu u izvlačenju novca iz državnih tvrtki uz Sanadera i Barišića.

"Sve je precizno izloženo tko je kome koliko dužan, a ako presuda postane pravomoćna to će teško oštetiti funkcioniranje HDZ-a zbog nedostatka financijskih sredstava, no neće ostaviti posljedice na njihovu popularnost. HDZ-u je u posljednje tri godine pala popularnost i mislim da im neće više padati, uostalom to je čista Karamarkova strategija da ostanu na 20 posto", kaže Puhovski.

Smatra kako HDZ-ovoj popularnosti pomaže i to što se koalicija nije pokazala superiornom kad je riječ o korupciji, što nam, pojašnjava, dokazuje i posljednji slučaj Šegon, a isto tako je tvrdi, Kukuriku koalicija počinila niz velikih grešaka otkako su na vlasti.

HDZ bi se mogao brisati iz registra političkih stranaka?

Saborska zastupnica i predsjednica ORaH-a Mirela Holy za Index je kazala kako je ovo zanimljiva situacija uzimajući u obzir Zakon o političkim strankama koji nalaže poštivanje Ustava i Zakona RH u njihovom radu, a u suprotnom postoji mogućnost brisanja stranke iz registra političkih stranaka.

"Ako presuda postane pravomoćna, to će biti bio interesantno za budućnost HDZ-a jer ovaj Zakon daje posebno svjetlo na činjenicu da je sama stranka bila na optuženičkoj klupi i da joj je izrečena presuda", rekla je Holy.

Gjenero: Presuda neće utjecati na popularnost HDZ-a

Politički analitičar Davor Gjenero također se slaže s navodima Puhovskog, a to je da ova presuda neće toliko utjecati na popularnost HDZ-a koliko na njihovu financijsku poziciju.

"Za HDZ je ovo vrlo neugodna situacija, neće im toliko utjecati na kampanju za Europarlament nego na buduću financijsku poziciju kad presuda postane pravomoćnom. Isto je tako malo vjerojatno da će do idućih parlamentarnih izbora presuda postati pravomoćna. Inače što je HDZ trebao izgubiti već je izgubili, što se popularnosti tiče. Presudom nije ništa novo utvrđeno što već nije bilo dokazano u medijima, a što bi njihovima biračima bilo nepoznato", kazao je Gjenero za Index.

Što se tiče presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu kaže kako je ona bila očekivana budući da mu je kaže, nesporno dokazana krivica.

"Ova presuda se čini puno čvršća od presude u slučaju Hypo-INA-MOL. Sve je bilo unaprijed jasno i nemam nikakvih dvojbi ni problematičnih elemenata. Za ispostaviti je da će ubrzo uslijediti revizija prvostupanjske presude u slučaju Hypo i da će predmet biti vraćen na ponovno suđenje jer se ta presuda po svemu sudeći čini daleko slabije utemeljenom. Vrhovnom sudom bilo je neugodno donijeti odluku prije okončanja u slučaja u FIMI Medija, a sad kad ima novu presudu koja je viša, Vrhovnom sudu će biti lakše slučaj Hypo vratiti na ponovno suđenje", rekao je Gjenero.

Miletić: vjerujem da će ovaj slučaj podići svijest u borbi protiv korupcije

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je danas kako vjeruje da je presuda u slučaju Fimi media podigla svijest o borbi protiv korupcije u Hrvatskoj i šire, te da će hrvatska država nakon toga biti bolje društvo.

Radi se o prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi koju je sada neprimjereno komentirati, istaknuo je u izjavi za Hinu Miletić. Dodao je kako je u ovom trenutku puno životnih problema pred svim građanima Hrvatske, te stoga vjeruje "da ćemo se sada okrenuti osiguranju održive budućnosti Hrvatske".

"Prošlost ostavljamo sudovima i povjesničarima. Vjerujem da su lekcije naučene", ocijenio je Miletić.

Na pitanje kakvu budućnost predviđa HDZ-u, koji je kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem imovinske koristi u iznosu od 24,2 milijuna kuna, Miletić je rekao kako je to težak udarac za HDZ jer "takva krivica nije samo materijalna već prvenstveno moralna".

"HDZ će se vrlo teško izvući iz ovakve financijske situacije, ali pravnu državu moramo svi poštovati, a upravo je bivše vodstvo HDZ-a maksimalno kršilo vrijednosti demokracije i pravne države", poručio je Miletić.

Sobol: Nanijeli su ogromnu štetu Hrvatskoj

Saborska zastupnica SDP-a Gordana Sobol za Index je kratko prokomentirala presudu Ivi Sanaderu i optuženima u slučaju Fimi Medija ističući kako je joj je teško komentirati nepravomoćnu presudu, ali za koju smatra da je jedina očekivana presuda.

"Vezano za samu stranku, preko 200.000 članova HDZ-a sigurno nije krivo, presuda se odnosi na pravnu osobu HDZ i na ljude koji su vodili stranku. Nanijeli su ogromnu štetu Hrvatskoj, svim građanima i samoj stranci. Svi ti članovi su najvećim dijelom pošteni, ali se svih ovih godina dozvoljavalo da se opljačka država", istaknula je Gordana Sobol.

Kosor: Nacionalni interes mora biti iznad stranačkog

Bivša predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor današnju je nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv HDZ-a u slučaju Fimi medija iščitala kao poruku da državni, odnosno nacionalni interes mora biti iznad stranačkog.

"Državni, odnosno nacionalni interes mora biti iznad stranačkog, to je poruka ovog suđenja", izjavila je Kosor, danas nezavisna saborska zastupnica koja, kao političarka, nije željela komentirati prvostupanjsku presudu.

Načelno je tek naglasila da odluke suda treba poštovati i uvažavati. Kazala je i da, kao bivša suradnica Ive Sanadera i bivša predsjednica HDZ-a, ne osjeća nikakvu odgovornost za njihove zločine.

"Ne možete osjećati odgovornost ako zaista niste ništa primijetili", rekla je Kosor, opetujući da se kao premijerka čvrsto držala načela da s političke razine ne može tražiti da se nešto procesuira, ali ni da se nešto zaustavi.

Nije željela prognozirati kako bi presuda mogla utjecati na HDZ. "Bila sam u toj stranci, niti mi je svejedno, niti lagano prolaziti kroz to razdoblje, ali ponavljam kao bivša članica te stranke, nikakav stranački interes nikada nije važniji od državnoga. A da je teško i da nije jednostavno, pretpostavljam da to shvaćate", zaključila je Kosor.

Šeks bez komentara

HDZ-ov Vladimir Šeks nije htio komentirati nepravomoćnu presudu. "Nema izjava u vezi toga", kratko je uzvratio novinarima.

Dragovan: Na najgrublji mogući način može zloupotrijebili povjerenje birača koje su dobili na izborima

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan uvjeren je da je nepravomoćnom presudom protiv HDZ-a "osramoćena ne samo jedna stranka, nego i hrvatska država". "Pokazalo se da se na najgrublji mogući način može zloupotrijebiti povjerenje birača koje su dobili na izborima, uzimajući njihov novac za svoju osobnu i stranačku korist", rekao je Dragovan.

Dodao je kako žali zbog toga, ali i kako se nada da će i pravomoćna presuda biti jednaka današnjoj te da će državi biti vraćen protupravno oduzeti novac.

Na pitanje kakve bi posljedice mogao trpjeti HDZ, Dragovan je odgovorio da će o tome odlučivati birači. "O tim posljedicama će odlučivati birači. Naravno da će političku odgovornost procijeniti birači na izborima. Ja o tome imam svoje mišljenje i ne bih više kometirao, vezano na nepravomoćnost presude, ali još jednom - nije vrijeme za likovanje. Činjenica je da smo, na određeni način, spletom nesretnih okolnosti, pokazali da smo u Hrvatskoj imali stranku koja je, kad je bila na vlasti, organizirala tu vrstu kriminala", rekao je Dragovan.

Radoš: Dosta je krađe

"Presuda je nepravomoćna, ali svakako je snažna poruka da je dosta krađe u ovoj državi", izjavio je predsjednik HNS-ovo Kluba zastupnika Jozo Radoš, koji smatra da je kod takvih procesa nematerijalna šteta puno veća od materijalne te da bi kazne trebale biti vrlo stroge.

"Kod takvih postupaka zapravo će nematerijalna šteta biti veća od materijalne, jer se radi o gaženju povjerenja između birača i vlasti koje je vrlo krhko, a i vrlo je neugodan osjećaj legalnosti i legitimnosti svih odluka vlasti koje su usvojene pomoću krađe", precizirao je Radoš.

Mišljenja je da se HDZ ne može od toga izolirati jer je, kaže, mnoge dobitke, uključujući i moguće osvajanje vlasti, stranka očito uspjela postići zahvaljujući novcu koji je bio pokraden.

"Prema tome, ne može se stranka amnestirati od ovoga jer to nije odgovornost čovjeka ni pojedinaca, nego je odgovornost stranke koja je to učinila", poručio je Radoš.

Lesar: Nije bitan zatvor, nego oduzimanje imovine

Laburist Dragutin Lesar presudu gleda kroz prizmu sposobnosti države da oduzme protuzakonito stečenu imovinu. "Ako i kada ova presuda bude pravomoćna, bit će zanimljivo vidjeti sposobnost države da izvrši taj dio presude i oduzme protuzakonito stečenu imovinu, jer u svim dosadašnjim predmetima država je tu padala na ispitu", izjavio je Lesar, ne želeći komentirati prvostupanjsku odluku suda.

"Radi se o iznosima od kojih se ljudima sigurno vrti u glavi, spominju se iznosi od dva, dva i pol, šest milijuna...", kazao je Lesar koji je izračunao da radnik u Hrvatskoj uz prosječnu plaću od 5.500 kuna u cijelom radnom vijeku zaradi 2,6 milijuna kuna.

Zbog toga smatra da građanima nisu bitne godine zatvora, nego oduzimanje protuzakonito stečene imovine "i tu država prolazi ili pada, to je sada taj test".

"I nadam se da se nitko, od tih koji bi trebali vratiti protuzakonito stečenu imovinu, neće izvući kroz predstečajne nagodbe, tu prije svega mislim na HDZ koja ima sad šansu u izvršenju ove presude pokazati da je prošao katarzu ili prolazi katarzu", poručio je Lesar.

Šišljagić: Sanader je malo i dobio za sve što je učinio

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić je za presudu bivšem predsjedniku Vlade i HDZ-a Ivi Sanaderu od devet godina zatvora rekao kako je "malo i dobio za sve što je učinio i oštetio hrvatske građane".

"To se isto odnosi i na stranku, Hrvatsku demokratsku zajednicu koja je proglašena krivom i mora vratiti silne novce. Jedino me zanima kako će vratiti novac i kojim će se metodama poslužiti kada odluka postane pravomoćna, izjavio je Šišljagić za Hinu.

Dodao je kako je HDSSB na vrijeme upozoravao i DORH i ostala nadležna tijela o nepravilnostima i kriminalnim radnjama HDZ-a, ali da je, nažalost, trebalo vremena da se "klupko počne odmotavati", pri čemu je u međuvremenu pričinjena ogromna materijalna šteta.

"Što se tiče samog HDZ-a, evidentno je da je ta stranka u kaotičnom i neuređenom stanju", rekao je Šišljagić i dodao kako će se presuda Sanaderu i njegovim suradnicima, ali i HDZ-u odraziti na tu stranku.

Pusić: Ako se presude potvrde, u pitanju funkcioniranje HDZ-a

Prva potpredsjednica Vlade i čelnica HNS-a Vesna Pusić ocijenila je da će funkcioniranje HDZ-a biti dovedeno u pitanje ako se pravomoćno potvrde današnje osuđujuće presude zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi media.

"Ako se presude potvrde, radi se zaista o zastrašujućim razmjerima štete i zastrašujućem načinu ponašanja. Jedna je stvar kada se o tome samo govori, ali kad se počinje sudski konstatirati, stavlja cijelu političku scenu u jednu drugačiju perspektivu. Vidjet ćemo kakva će biti pravomoćna presuda, ali ako bude bilo što slično ovome, dovodi u pitanje funkcioniranje političke stranke", rekla je Pusić novinarima.

Zagrebački Županijski sud nepravomoćno je proglasio krivim HDZ te bivšeg premijera i čelnika te stranke Ivu Sanadera za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je i nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici. Upravo zbog nepravomoćnosti presude Pusić nije htjela ulaziti u njezine detalje.

Pusić boravi u Čileu na inauguraciji nove čileanske predsjednice Michelle Bachelet, a njenu izjavu prenosi Ured za odnose s javnošću HNS-a. U priopćenju iz HNS-a ističu kako je, iako su današnje presude optuženima u slučaju Fimi media nepravomoćne, riječ o "snažnoj poruci da je u našoj državi dosta krađe".

Uskoro više reakcija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara