Republikanci o uspjesima IS-a: "Krivnja što sve ide k vragu je na Obami"

Republikanci o uspjesima IS-a: "Krivnja što sve ide k vragu je na Obami"

Foto: Hina

PAD RAMADIJA i Palmire u ruke Islamske države (IS) stavio je u defanzivni položaj administraciju Baracka Obame i američki predsjednik izložen je sve glasnijim kritikama domaće javnosti zbog neodlučnosti, prenose svjetske agencije.

"Bez obzira na to koliko Pentagon i Bijela kuća umanjuju pad Ramadija to pokazuje da se strategija predsjednika Obame urušava", piše u uvodniku Wall Street Journal.

Senator John McCain i drugi republikanci mjesecima zahtijevaju da Obama pošalje više kopnenih snaga u Irak a Wall Street Journal pozvao je na slanje snaga koje broje 10.000 vojnika.

Senator Lindsey Graham, koji će se vjerojatno natjecati za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore, kaže kako odgovornost promašene politike jasno leži na Obami.

"Nije vaša krivnja što sve ide k vragu. To je Obamina krivnja", kazao je Graham na okupljanju američkih veterana iz iračkog rata, prenosi Washington Post.

Američka administracija i dalje javno podupire iračkog premijera u borbi protiv IS-a, iako neki američki dužnosnici smatraju da nije dovoljno snažan da bi se prevladale vjerske podjele u zemlji.

Obamina vlada unatoč napredovanju snaga IS-a odaje dojam mirnoće i kaže da nije očekivala ništa drugo od onoga što se upravo događa na bojnom polju, piše britanska agencija Reuters.

"Nema razloga za paniku"

Izložen verbalnoj baražnoj vatri novinara, glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest svim je silama nastojao održati taj privid, opisavši posljednje neuspjehe u borbi s militantima kao manje gubitke u dugotrajnom ratu, prenosi njemačka agencija dpa.

I Obama je ustrajao u ocjeni da nema razloga za paniku, rekavši u razgovoru za časopis Atlantic da je pad iračkoga grada Ramadija u ruke IS-a "taktički neuspjeh".

"Ne, ne mislim da gubimo", odgovorio je na novinarsko pitanje. "Riječ je o taktičkom porazu, to se ne može poreći, iako je Ramadi već dugo ranjiv", dodao je.

Nakon Obamina susreta sa savjetnicima za sigurnost, Pentagon i State Department krenuli su u akciju. Osim 2000 protutenkovskih sustava koji će biti dopremljeni idućeg tjedna, Pentagon je objavio da je posljednjih tjedana koordinirao dopremu 22 milijuna komada streljiva, uključujući i minobacačke granate.

Oružje i streljivo bit će podijeljeni iračkoj vojsci i kurdskim borcima pešmergama na terenu kao odgovor na dugotrajne primjedbe plemenskih vođa i političara u pokrajini Anbar da im središnja vlada u Bagdadu ne pomaže dovoljno, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Unatoč najnovijem razvoju događaja, Washington i dalje deklarativno vjeruje u iračkog premijera Haidera al-Abadija, središnju figuru Obamine strategije za borbu protiv IS-a, bez dubljeg uvlačenja u sukob iz kojeg su se američke borbene snage povukle 2011.

No, čak i da Abadijeve snage uspiju vratiti glavni grad Anbara Ramadi, oslanjanje na šijitske milicije koje podupire Iran moglo bi ojačati njegove protivnike u Bagdadu i nagovjestiti da se SAD miri sa sve većim utjecajem Irana u Iraku.

Malo alternativa za protuudar

To pokazuje kako SAD ima na raspolaganju malo alternativa da bi uzvratio udarac IS-u, bez kompletne promjene politike koja se uvelike oslanja na zračne napade i bez slanja kopnene vojske što je Obama isključio kao mogućnost.

I dok džihadisti jačaju, umjereni šijitski vođa Abadi suočen je s važnim testom može li sunitske Arape odvući od IS-a i pokazati da je sposoban kontrolirati moćne šijitske milicije čiji su zločini izazvali nepovjerenje sunita prema njegovoj vladi.

"Abadi bi mogao biti ranjiviji nego ikad prije", rekao je američki dužnosnik. "Ako se stolica trese njemu, i mi smo u neprilici", dodao je.

Za Abadijeva posjeta Bijeloj kući prošloga mjeseca Obama ga je nazvao "snažnim partnerom" koji će formirati široku iračku vladu nužnu za zaustavljanje IS-a.

Američki dužnosnici jasno su dali do znanja da Washington nije spreman zamijeniti Abadija, koji je krajem 2014 uz snažnu potporu Washingtona preuzeo vlast od polarizirajućeg političara Nurija al-Malikija.

Obama je u intervjuu Atlanticu najavio daljnju pomoć Abadiju. "Mislim da premijer Abadi iskreno želi iračku državu za sve i naša će vojska nastaviti iračkim snagama sigurnosti pružati svaku pomoć", rekao je Obama. No, dodao je, "Mi to ne možemo učiniti umjesto njih".

Jedan američki dužnosnik rekao je da u Washingtonu već dugo vremena postoje dvojbe oko toga je li Abadi sposoban upravljati iračkom sektaškom politikom, osobito imajući u vidu da mu šijitski političari poput Malijija aktivno odmažu. Posljednji događaji samo su pojačali te sumnje.

"Taj strah još postoji", rekao je neimenovani dužnosnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara