Rijetka bolest u Sloveniji: Prvi potvrđeni slučaj babezioze kod čovjeka

Screenshot: Wikipedia

U SLOVENIJI je zabilježen prvi slučaj da je čovjek obolio od babezioze, rijetke bolesti slične malariji, koja u nekim slučajevima ako se ne liječi može biti smrtonosna.

Radi se o infekciji parazitima roda Babesia koje prenose krpelji i napadaju crvena krvna zrnca, a inače je prisutna prvenstveno na životinjama. U Europi je zabilježeno samo nekoliko desetaka slučajeva prijenosa babezioze na čovjeka, pišu u petak slovenski mediji.

Da se radi o prvom zabilježenom slučaju te rijetke bolesti na čovjeku u Sloveniji utvrđeno je analizom krvi pacijentice koja je nedavno primljena u bolnicu u Murskoj Soboti. Imala je visoku temperaturu, mučninu, te bolove u mišićima.

U krvi su joj pronađeni su paraziti - uzročnici babezioze, što je potvrdila je i naknadna analiza obavljena na Medicinskom fakultetu u Ljubljani.

U Sloveniji krpelji mnogo češće prenose na čovjeka uzročnika lajmske borelioze, također opasne bolesti. Godišnje se prijavi više tisuća takvih slučajeva, a zadnjih je godina među najčešće prijavljenim infekcijama.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara