Rohani: Internet nije prijetnja

Foto: Guliver image/Getty images

IRAN bi trebao prihvatiti internet umjesto da ga smatra prijetnjom, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani, izazvavši iranske tvrdolinijaše koji su poduzeli brojne mjere da bi cenzurirali internetske stranice.

Umjereni reformist koji je dobio izbore 2013. krajem prošlog tjedna održao je govor koji ga distancira od konzervativnih islamista. Neki među njima vrlo su bliski duhovnome poglavaru ajatolahu Aliju Hameneiju koji se zauzima za cenzuriranje interneta, na taj način želeći zaštititi islamsku revoluciju koja je 1979. na vlast dovela šijitske muslimanske vjerske vođe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Promatrači smatraju da je ovo najsnažniji Rohanijev signal kojim iskazuje da je prekinuo s politikom društvenih medija svog prethodnika Mahmuda Ahmadinedžada koji je tijekom svoja dva mandata pojačao kontrolu nad internetom te priveo blogere, osobito nakon što su prosvjednici putem društvenih mreža 2009. organizirali masovne prosvjede.

"Na internet treba gledati kao na mogućnost. A građanska prava potvrdit ćemo i priznati spajanjem na web. I zašto smo tako nesigurni? Zašto smo se skutrili u uglu, u jednoj ruci držeći štit, a u drugoj drveni mač, da ne bismo primili metak u ovome kulturološkom ratu. Čak i ako krenemo u bitku, krenimo uz pomoć modernih sredstava i ne odupirimo se pasivnim i kukavičkim metodama", poručio je iranski predsjednik, istaknuvši kako je Iranu pristup internetskim stranicama među ostalim potreban zbog razvoja i obrazovanja.

Iran je dugo imao kontradiktorno stajalište prema internetu. Pristup stranicama poput Twittera, Facebooka i Youtubea blokiran je za većinu stanovnika Irana, iako je Hamenei od 2009. korisnik Facebooka i Twittera koje danas redovito koristi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara