Rohani uvjeren da će pregovori o iranskom nuklearnom programu biti okončani do 20. srpnja

Rohani uvjeren da će pregovori o iranskom nuklearnom programu biti okončani do 20. srpnja

Foto: Guliver image/Getty images

IRANSKI predsjednik Hasan Rohani nije pesimističan u pogledu nuklearnih pregovora sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom.

Pregovori između Teherana i šest zemalja zaduženih za sporazum s Iranom o nuklearnom programu trebali bi "vrlo vjerojatno" završiti njegovim zaključenjem do 20. srpnja, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare Rohani koji sudjeluje u radu regionalne konferencije o sigurnosti u Šangaju.

Njegova izjava uslijedila je nakon četvrtog kruga pregovora, dosad općenito bez rezultata, održanog prošli tjedan u Beču. Iran i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) suglasili su se oko uvođenja pet novih mjera kojima bi se poboljšala transparentnost iranskoga nuklearnog programa, objavio je u srijedu UN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran je obećao da će sve tražene informacije dostaviti do 25. kolovoza.

Šest svjetskih sila želi se s Iranom dogovoriti o smanjenju obogaćivanja uranija te o ostalim osjetljivim nuklearnim aktivnostima te o mogućnosti da Iranci prihvate rigoroznije UN-ove inspekcije što bi ih onemogućilo u brzoj proizvodnji atomske bombe, prenosi Reuters. U zamjenu UN nudi okončanje sankcija.

Teheran odlučno opovrgava da ima skrivene ambicije, ističući kako se nuklearni program te zemlje koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara