Rumunjska putem javne ponude dionica prodala 10 posto nuklearke

Foto: scx.hu

RUMUNJSKO Ministarstvo energetike priopćilo je u ponedjeljak, da je rumunjska vlada prikupila 63 milijuna eura, prodajom 10 postotnog udjela u državnoj kompaniji Nuclearelectrica, koja upravlja nuklearnom elektranom.

Prodaja je izvršena putem burze u Bukureštu, te je ovom javnom ponudom dionica tvrtka povećala temeljni kapital.
 
"Listanje dionica Nuclearelectrice na Bukureštanskoj burzi, dio je ambicioznog privatizacijskog programa, koji rumunjska vlada provodi u suradnji s Međunarodnim monetarnim fondom“, izjavio je Constantin Nita, ministar energetike, a prenosi rumunjski Business Review.
 
Devedeset posto dionica u ovo javnoj ponudi kupili su institucionalni i veliki investitori, dok je ostatak otišao u ruke malih investitora.
 
Gotovo trideset posto ulagača, koji su se prijavili za sudjelovanje u javnoj ponudi dionica, dolazi iz SAD-a.
 
Prije šest godina Rumunjska je, na isti način, putem burze, privatizirala Transgaz, tvrtku za transport plina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Nuclearelectrica je jedan od najvećih igrača u rumunjskom energetskom sektoru, jer pokriva 20 posto rumunjske potrošnje energije. Upravlja dvama nuklearnim reaktorima, ukupnog kapaciteta 1,413 MW.
 
Kompanijom upravlja rumunjsko Ministarstvo gospodarstva, koje ima 90 posto dionica. Vlada planira privući ulagače zainteresirane za izgradnju dva nova nuklearna reaktora, vrijednih 6 milijardi eura. Za ove projekte pokazale su interes neke kineske tvrtke.
 
Javna ponuda dionica Nuclearelectrice, dio je sporazuma s međunarodnim kreditorima, na čelu s Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara