Rusija podržala Annanov plan o osnivanju vlade nacionalnog jedinstva u Siriji

Rusija podržala Annanov plan o osnivanju vlade nacionalnog jedinstva u Siriji

Foto: AFP

RUSIJA i ostale velike međunarodne sile pristale su podržati novi plan UN-ovog izaslanika Kofija Annana u kojem se predlaže stvaranje vlade nacionalnog jedinstva koja će predvoditi političku promjenu u Siriji, javlja Reuters.

Jedan neimenovani diplomat je za Reuters kazao kako Annan inzistira na tom da takav sporazum bude konačan i nepromjenjiv, te da se jasno uspostave tranzicijske stepenice i vremenski okvir unutar kojeg tranziciju treba provesti. "To uključuje uspostavu prijelazne vlade nacionalnog jedinstva koja bi trebala predstavljati neutralnu kičmu tranzicije", kazao je diplomat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je kako bi se ta vlada trebala sastojati od postojećih članova vlade, ali i predstavnika opozicije te drugih grupa koje su u ovom trenu neutralne. "Ipak, potrebno je isključiti svakoga čije bi dugoročno sudjelovanje ili prisutnost u vladi ugrozilo kredibilitet tranzicije, ili naštetilo mogućnostima pomirbe i stabilnosti", dodao je neimenovani diplomat.

Već sad je jasno kako zapadni diplomati predsjednika Assada ne vide kao dio te nove prijelazne vlasti, odnosno vlade nacionalnog jedinstva. Međutim, sama ta točka nije izrijekom spomenuta u Annanovom planu, a nije poznato ni što Rusija misli o tome. Putin je ranije u nekoliko navrata spominjao kako nitko izvana nema pravo smjenjavati i postavljati vlasti u Siriji, već je to nešto što treba prepustiti sirijskom narodu. Čini se kako su Rusi spremni podržati Annanov plan u onoj sferi koja nalaže uključivanje članova opozicije u vlast, ali teško je za očekivati da će podržati plan  koji će deklarativno zahtijevati da Assad više ne bude dio vlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara