Rusija pojednostavljuje stjecanje državljanstva

Foto: Guliver Image/Getty Images

RUSKI premijer Dmitrij Medvedev objavio je u četvrtak da Rusija pojednostavljuje proceduru stjecanja ruskog državljanstva za govornike ruskog jezika koji su živjeli u Rusiji ili bivšem SSSR-u.

"Poduzimamo novi korak u tom smjeru, razgovaramo o nacrtu saveznog zakona za pojednostavljenje dobivanja ruskog državljanstva za strane državljane ili osobe bez državljanstva kojima je ruski materinski jezik", rekao je Medvedev.

Nova pravila će se primjenjivati na ljude koji su živjeli u Rusiji ili na teritoriju koji je nekad bio dio Ruskog Carstva ili SSSR-a, rekao je Medvedev.

Rusija temelji svoju strategiju u Ukrajini na pravu da brani svoje sunarodnjake, govornike ruskog na istoku ili jugoistoku zemlje koji tradicionalno imaju bliskije odnose s Moskvom nego s Kijevom.

Na Krimu i dalje burno

Na Krimu je situacija i dalje napeta. Gotovo tjedan dana nakon ruskog preuzimanja kontrole nad poluotokom, ruske i ukrajinske snage na istim su pozicijama i u napetoj igri čekanja. Rusi su onemogućili izolirane pokušaje ukrajinskih vojnika da vrate kontrolu nad nekim objektima, ali nisu se koristili s mnogo sile. Nisu zabilježeni sukobi ili smrtni slučajevi.

Rusi su opkolili i blokirali ukrajinske vojarne, instalacije i brodove. "Pokušavaju nas slomiti", rekao je jedan ukrajinski časnik, koji svjedoči nagovaranju ukrajinskih snaga do promijene stranu.

Tehnički slabiji i brojčano inferiorni, ukrajinski vojnici ostali su lojalni Kijevu, ali žele izbjeći sukob s ruskim snagama s kojima su dugo bili u mirnoj kohabitaciji na Krimu.

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović posjetit će Kijev, istočnu Ukrajinu i Krim kako bi nadgledao situaciju s ljudskim pravima na tim područjima, objavio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Očekuje se da će Šimonović, veteran hrvatske diplomacije i bivši ministar pravosuđa, na Krim stići tijekom vikenda.

Europska unija je u četvrtak, uoči početka izvanrednog summita EU-a, zamrznula imovinu svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, bivšeg premijera Mikole Azarova i 16 ostalih visokih ukrajinskih dužnosnika za koje se sumnja da su sudjelovali u zloporabi državnih sredstava i kršenju ljudskih prava.

U službenom glasilu EU-a objavljeno je da su "sva sredstva i gospodarski resursi koji pripadaju, u vlasništvu su, drže ih ili kontroliraju ljudi na popisu sada zamrznuti u svih 28 zemalja Unije". Ovo je objava odluke koju su prošli mjesec donijeli ministri vanjskih poslova EU-a kao odgovor na pad ukrajinske vlade i Janukovičevog bijega u egzil, nakon krvavog obračuna s prosvjednicima u kojem je ubijeno više od 80 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara