SAD i EU šokirani presudom članovima Muslimanske braće

Foto: Guliver Image/Getty Images

EUROPSKA UNIJA i Sjedinjene Države izrazili su u ponedjeljak zabrinutost presudama u Egiptu gdje je 529 pripadnika Muslimanskog bratstva osuđeno na smrt.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton je priopćila da je vijest o smrtnoj presudi dočekala "s krajnjom zabrinutošću". "Usprkos ozbiljnosti zločina za koji su osuđeni, smrtna kazna nikada ne može biti opravdana", poručila je ona.

"Ponavljam poziv EU-a egipatskim prijelaznim vlastima da u skladu s međunarodnim standardima osiguraju pravo branjenika na pravedno i pravovremeno suđenje", kaže među ostalim Ashton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica State Departmenta Marie Harf rekla je da su Sjedinjene Države "šokirane presudom". "Nije logično da više od 529 branjenika bude suđeno u roku od dva dana, a da to bude u skladu s međunarodnim standardima", naglasila je.

Većina osuđenih je bila uhićena tijekom sukoba koji su izbili u južnoj pokrajini al-Minji, 250 kilometara od Kaira, nakon rastjerivanja prosvjeda Muslimanskog bratstva u Kairu 14. kolovoza 2013. Sudski proces za više od 1.200 pristaša islamističkog predsjednika Mohameda Mursija kojega je vojska svrgnula u ljeto 2013., počeo je u subotu u Gornjem Egiptu, što je jedno od najvećih suđenja koja su učestala od srpnja kada su egipatske vlasti nad njima počele represiju.

Od 529 osuđenih, u zatvoru su samo 153, a ostali su pušteni, ili su na slobodi uz jamčevinu ili su u bijegu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara