SAD optužio Kinu za cyber špijunažu šest tvrtki

Ilustracija: Guliver image/Getty images

SJEDINJENE DRŽAVE podigle su optužnice protiv pet Kineza za cyber špijunažu zbog navodnog špijuniranja šest američkih kompanija i krađe trgovinskih tajni, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo pravosuđa, prvi puta javno optuživši Kinu za špijunažu putem interneta.

Kineskim hakerima na meti su bile američke tvrtke iz područja nuklearne, metalurške i solarne industrije, a krali su informacije koje su korisne kineskim konkurentima, pojasnilo je ministarstvo. Hakeri su napali sljedeće kompanije: Alcoa Inv, US Steel Corp, Allegheny Technologoes Inc, Westinghouse Electric Co i američke podružnice SolarWorld AG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agenti američkih sigurnosnih agencija tvrde da su na meti kineskih hakera i vladine agencije te fakulteti. Navode također da kineske obavještajne službe, ali i privatna poduzeća, iskorištavaju kineske građane koji imaju pristup korporativnim mrežama kako bi preuzeli poslovne tajne pomoću prijenosnih medija, uređaja ili e-pošte.

Nekoliko stručnjaka ta sigurnost na internetu ocjenjuje da je SAD ovom optužnicom pokazao koliko ozbiljno shvaća problem upada u svoje računalne sustave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara