SAD planira napad na Islamsku državu, ali ne želi surađivati s Assadom

Foto: Hina

BIJELA kuća koja razmatra mogućnost zračnih udara na Islamsku državu isključila je u utorak bilo kakvu mogućnost koordinacije i suradnje s režimom Bašara al Asada u borbi protiv džihadista.

"Nema nikakvih planova o koordinaciji s Asadovim režimom", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Režim u Damasku u ponedjeljak je istaknuo kako bi svaki američki napad na džihadiste na teritoriju te države trebao biti koordiniran s njezinim dužnosnicima jer će se u protivnom smatrati agresijom.

SAD je u ponedjeljak navečer izvijestio da priprema vojne opcije kojima će izvršiti pritisak na Islamsku državu u Siriji, no dužnosnici su upozorili da još nije donesena nijedna odluka koja bi omogućila proširenje dosadašnjih dvotjednih američkih ograničenih zračnih napada u Iraku.

Predsjednik Barack Obama nije donio odluku o potencijalnim zračnim napadima na džihadiste Islamske države u Siriji, rekao je u ponedjeljak Earnest.

Sjedinjene Države, koje su od 8. kolovoza izvele stotinjak zračnih napada na položaje pripadnika Islamske države ne sjeveru Iraka već nekoliko dana razmatraju mogućnost proširenja vojnih napada na susjednu Siriju, osobito nakon što su pripadnici te ekstremno radikalne grupe pogubili američkog novinara Jamesa Foleya.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara