SDP u lovu na ORaH; Holy: Maras mi je telefonski nudio 8 mjesta na listi

SDP u lovu na ORaH; Holy: Maras mi je telefonski nudio 8 mjesta na listi

Foto: FAH

U EMISIJI Novi dan na N1 danas je gostovala saborska zastupnica i predsjednica ORaH-a Mirela Holy. Osvrnula se na predstojeće parlamentarne izbore, na najavljeno koaliranje Josipovića i Čačića te na niz drugih aktualnih tema.

Zašto ste odlučili već sada, prvi predstaviti svoje izborne liste?

"Predstavili smo stožer i okvirni koncept kampanje. Jedina smo stranka koja ima razrađeni koncept i samokandidiranje članova".

Očekujete li raspisivanje izbora već u 10. ili 11.mjesecu?

"Jako puno se špekulira oko datuma. Naš stav je da se odredi fiksni datum svih izbora, i parlamentarnih i lokalnih i predsjedničkih. Ovakve manipulacije kojima si vladajući naštimavaju 'datume' nije dobro. Inače, mi smo za 11. mjesec".

Kako komentirate sve bolje rejtinge Zorana Milanovića i SDP-a?


"Oni su od početka godine u populističkoj kampanji a premijer iskače iz svake paštete. Klasični populizam. Ipak, čini se da to donosi rezultate. Dolazi do konsolidiranja blokova".

Zašto se niste pridružili današnjem novom savezu Ive Josipovića i Radimira Čačića? Podržali ste Josipovića, danas više ne, zašto?

"Podržali smo ga jer je u predsjeničkoj kampanji podržao naš program. Danas on ima svoju stranku i konkurent nam je, a i davno smo rekli da na parlamentarne izbore idemo sami".

Svjesni ste rizika potpunog nestanka Oraha ako ne prijeđe izborni prag ni u jednoj izbornoj jedinici?

"To ćemo vidjeti. Ako se to dogodi - ja ću podnijeti ostavku. Mi smo kroz relativno kratko vrijeme promijenili neke stvari u društvu. Recimo marihuana. Prije su nas ismijavali, a danas je to važna tema. Tu su i reforma javne uprave, eksploatacija Jadrana i niz drugih tema".

Jeste li osobno čuli kritike iz SDP-a kako ovime radite u korist HDZ-a?

"Nema razlike između SDP-a iHDZ-a. Ova vlada je nastavila istim putem. Klijentelizam, guranje velikih projekata koji su suprotni javnim interesima. Nema ni reforme sudstva, javne uprave...".

Jeste li imali neformalnih ili formalnih ponuda iz SDP-a?

"Imali smo. Nedavno se Maras u telefonskom razgovoru razbacivao brojem mandata, nudio nam je osam mjesta na listi. Po nama, politika ne smije biti grabež za vlast".

Jeste li imali ponuda o nekim drugim koalicijama?

"Ne. Javljale su se neke stranke koje se sada čine kao potencijalni članovi koalicije SDP-a, ali mi želimo biti pošteni prema građanima. SDP i HDZ se razlikuju samo u ustašama i partizanima te nekim sitnicama. Oni doživlavaju politiku kao igralište moći".

Jesu li vam šanse manje nakon javne kritike vojnog mimohoda?

"Nikada ne kalkuliram i svi bi trebali istaći javne stavove. Ne vjerujem da će naši birači to zamjeriti. Kalkuliranje SDP-a je po meni riskantno i to je koštalo mandata Ivu Josipovića, jer ne možete se svidjeti svima".

Smatrate li da je ministar zdravstva Siniša Varga prisvojio vaše zalaganje za legalizacijom marihuane u medicinske svrhe?


"Vidi se da SDP kopira naše teme, ali drago nam je da te teme ulaze u javni život. Voljela bi da misle iskreno kad pokreću te teme. Pokušavaju loviti sada i takve glasače. Mi se zalažemo za potpuno legalizaciju konoplje. Mogućnosti industrijske konoplje su beskrajne. Licemjerno smo društvo. Nikotin i alkohol izazivaju veću ovisnost od pušenja marihuana.Treba postojati kontrola država nad proizvodnjom i prodajom, ali apsolutno smo za slobodno pušenje marihuane".

Je li definitvno obustavljen plan istraživanja i eksploatacije Jadrana?


"Napisala sam nedavno analizu i mislim da nemao puno prostora za likovanje. Ministar i dalje budalasto najavljuje natječaj za jesen i nitko ne pita zanjegovu odgovornost te gdje su novci koje su do sada spiskali na ovaj projekt. To je potpuni debakl Vlade. Riječ je o izrazito štetnom projektu".

Kako komentirate posljednje odluke Ustavnog suda?

"Ustavni sud nije pravosudno, nego političko tijelo. Mogu imati razumijevanja za njih jer je optužnica bila loše napisana, ali ustavni suci ne mogu proizvoljno tumačiti Ustav i ne mogu se pozivati na retroaktivnost. Što se tiče Sanaderovog puštanja, ništa me više ne može iznenaditi kada je u pitunja naše pravosuđe".

Treba li se Hrvatska aktivnije uključiti u koaliciju za borbu protiv IS-a?

"Treba imati na umu da je zbog SAD-a i njihovog miješanja u sirijsku politiku i došlo do formiranja IS-a. Nisam glasala za ulazak Hrvatske u NATO, i to nam se sada obija u glavu. Stvari nisu tako jednostavne kako se to predstavlja u javnosti", zaključuje Holy.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara