SDP u saborsku proceduru predao prijedlog izmjene izbornog zakonodavstva

SDP u saborsku proceduru predao prijedlog izmjene izbornog zakonodavstva

Foto: Hina

SDP JE u saborsku proceduru predao svoj prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva. Pošto je rok za izmjene 15. veljače, SDP-ov Peđa Grbin najavljuje da će se o izmjenama raspravljati idući tjedan te da bi se idući petak o njima trebalo glasovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SDP-ov prijedlog, za koji imaju podršku koalicijskih partnera je među ostalim uvođenje preferencijalnih listi te kvota od najmanje 40 posto zastupljenosti žena na listama. Novina od prvog čitanja je i da će sve liste morati skupiti najmanje 1500 potpisa za kandidaturu. Iako je najavljivano da će se uskladiti prijedlozi svih stranaka, Grbin je pojasnio zašto je SDP išao sa svojom verzijom.
 
"Mi smo pokušali razgovarati i razgovarali smo sa svim političkim opcijama u Hrvatskom saboru. Nažalost razlike, odnosno uvjeti koji su neki postavili da uopće pregovaraju i dogovaraju oko izbornog zakona su bili takvi da zajednički dogovori nisu postignuti. U tom kontekstu SDP, odnosno vladajuća većina imala je obvezu predložiti donošenje ovakvog izbornog zakona jer je očito da je to ono što svi želimo", rekao je Grbin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara