Sabor bez HDZ-a izglasao Vladinu mjeru za švicarce, bankari se bune: Ovo je nezakonito

Sabor bez HDZ-a izglasao Vladinu mjeru za švicarce, bankari se bune: Ovo je nezakonito

Foto: FAH, screenshot: vlada.hr

U SABORU je danas izglasan prijedlog dopune zakona kojim se tečaj švicarskog franka fiksira na 6,39 kuna za kredite u francima te za one s valutnom klauzulom u francima. Zakon stupa na snagu u ponedjeljak, kada će biti objavljen u Narodnim novinama. Dužnicima se stoga savjetuje da ratu kredita ne plaćaju prije ponedjeljka kako je ne bi platili po realnom tečaju.

Zakon je prihvaćen s 85 glasova 'za', jednim 'protiv' i jednim 'suzdržanim', a u glasovanju nisu sudjelovali zastupnici HDZ-a, jer je predsjednik Sabora Josip Leko odbio njihov zahtjev da se Sabor prethodno izjasni o njihovu prijedlogu da se Vladu i HNB obveže da u roku od 90 dana s poslovnim bankama iznađu trajno rješenje za "švicarce", ali i korisnike kredita u eurima i drugim valutama.

Nakon saborske rasprave HDZ je zatražio stanku, poručivši kako nisu dobili šansu da se glasa o njihovim zaključcima.

"Ovo podsjeća na nogometnu utakmicu u kojoj svi gledatelji vide da je gol zabijen rukom, ali sudac kaže da je regularan. To je situacija u Saboru. Klubu HDZ-a je onemogućeno da izrazi svoje demokratsko pravo i stajalište o zakonu. Žao nam je što se predsjednik Sabora stavio u slugansku ulogu premijera Milanovića i što je Vlada napravila katastrofalan zakon samo da bi jedan čovjek mogao reći da je nešto napravio. Nemojte sutra slučajno reći da je HDZ bio protiv ovog zakona. Ne, niste nam dali da izrazimo svoje mišljenje", rekao je Ivan Šuker, bivši HDZ-ov ministar financija.

Vlada amandmanom umirila dužnike

Unatoč tome što je udruga Franak danas na svojoj službenoj Facebook stranici objavila kako počinju s pripremama za masovne prosvjede, čini se kako je u prijepodnevnim satima došlo do pomaka u komunikaciji između Udruge i Vlade. Kao nepremostiv problem iz Franka su jutros navodili to što je Vlada u svoj prijedlog o fiksiranju tečaja švicarskog franka na godinu dana pokušala "prošvercati" limit, kojim bi se mjera ograničila na kredite do milijun kuna.

Ipak, Vlada je danas na telefonskoj sjednici odlučila Saboru uputiti amandman uz svoj prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, prema kojem bi se odredbe tog zakona odnosile i na kredite u švicarskim francima iznad iznosa od milijun kuna.

Na taj se način, odredba o fiksiranju tečaja kune u odnosu na CHF u omjeru 6,39 kuna za 1 CHF, primjenjuje i na ugovore o kreditu sklopljene u iznosu većem od 1 milijun kuna.

Amandman možete pročitati ovdje.

HUB: Nezakonita i socijalno neodgovorna mjera

Hrvatska udruga banaka (HUB) se očekivano pobunila protiv izmjena zakona, koje su nazvali "nezakonitom i socijalno neodgovornom mjerom".

"Ovakva primjena potpuno ignorira činjenicu da nisu svi korisnici kredita u švicarskim francima u jednakom položaju i da niti približno nisu svi ovim kreditima rješavali samo osnovna životna odnosno stambena pitanja", stoji u priopćenju HUB-a.

Bankari tvrde da su spremni sudjelovati u pomaganju socijalnom ugroženima, te da žele zajedno s institucijama države raditi na primjeni rješenja koje ugroženim građanima olakšavaju život.

"Današnja dopuna Zakona ništa od navedenog ne uzima u obzir te će na kraju najviše pogodovati jednoj trećini korisnika kredita u švicarskim francima čiji dug, prema podacima HNB-a, čini čak dvije trećine ukupnog zaduženja. Tako će se onima kojima je to najpotrebnije pomoći proporcionalno zapravo u najmanjoj mjeri", tvrdi HUB.

Bankari prijete tužbama

Među onima koji zahvaljujući zakonskim izmjenama dobivaju olakšice, tvrdi HUB, su i korisnici kredita koji su špekulirali na deviznom tržištu, kao i oni koji su investirali u luksuzne proizvode ili se zaduživali na tržištu nekretnina. Bankari tvrde da su prije donošenje izmjena zakona iskazali spremnost da preuzmu puni financijski teret povećanja tečaja švicarskog franka na rok od tri do šest mjeseci, ali inzistiraju da se pritom utvrde socijalni kriteriji.

"Izražavamo iskrenu nadu da će barem trajno rješenje biti socijalno odgovorno i sporazumno, kao što je moglo biti i ovo, a u međuvremenu banke će se protiv nezakonitih rješenja vjerojatno boriti svim raspoloživim pravnim sredstvima", tvrde iz HUB-a, te ponavljaju da ovakve dopune zakona krše 50. članak Ustava RH.

"Banku su nedvojbeno ustavno ovlaštene tražiti naknadu štete na teret Republike Hrvatske. Ako bi do toga došlo Vlada RH bi naknadu štete mogla osigurati jedino iz državnog proračuna, dakle na teret svih poreznih obveznika", tvrdi HUB.

PBZ uzeo oglas u novinama

Privredna banka Zagreb (PBZ) protiv izmjena zakona pobunila se i u dnevnim novinama, gdje je zakupila oglase preko čitave stranice. U svojim oglasima PBZ tvrdi da su sve klijente s kojima su sklopili ugovor o kreditu u švicarcima upozorili na tečajni rizik.

U ugovorima, tvrdi PBZ, jasno piše da su promjene tečaja moguće. Također tvrde da su u svojim kampanjama naglašavali da su krediti u švicarskim francima bolji na kraće rokove, a krediti u eurima i kunama na dulje rokove.

Također, iz PBZ-a kažu da su još u srpnju 2007. ponudili svojim klijentima konverziju kredita u švicarcima u kunske kredite. Tek je manji dio korisnika, njih 143, odlučilo iskoristiti mogućnost konverzije, tvrdi PBZ, te poručuje da su izmjene zakona "izravno uplitanje državnih tijela u ugovorne odnose banaka i klijenata".

Govore jedno, a rade drugo

Masovne prosvjede iz Udruge Franak najavljivali su jer ne žele tolerirati da im se u pregovorima kaže jedno, a zatim se u proceduri to promjeni, bez da ih se obavijesti.

"Morali su nam reći da su planirali prijedlogom izmjena zakona ograničiti njegovu primjenu na iznose do milijun kuna. Nećemo tolerirati da s nama tako postupaju", kazao je izvor iz Udruge Franak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, jutros su koordinatori udruge Franak poručili kako će danas dio vodstva Udruge ići u policiju prijaviti masovni prosvjed, dok će drugi dio vodstva ići na sastanak s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem.

Nakon obavljenog sastanka s guvernerom HNB-a, predstavnici udruge Franak objavili su kako su zadovoljni. Prosvjedi sada više nisu nužni, no ističu kako ostaju na stolu kao moguća opcija.

> Udruga Franak: Zadovoljni smo sastankom s Vujčićem, ali prosvjedi ostaju na stolu

Lucić: Stanovi od 40 kvadrata nisu luksuzne vile

Katarina Lucić iz udruge Franak za Index je rekla kako će najavljeni masovni prosvjedi biti obiteljskoga tipa.

"To će biti vjerojatno obiteljski prosvjed, naša poruka i jest da se radi o obiteljima, i to obiteljima koje su ostale bez domova. Udruga će ići u tom smjeru, idemo na miran prosvjed bez incidenata. Doći će ljudi s djecom, bračni parovi...

Razlog zbog kojega idemo u prosvjed su izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju, u nijednom trenutku nam se nije spomenulo ograničenje o milijun kuna koje vidimo u prijedlogu Zakona. Pa takvo ograničenje obuhvatilo bi i stanove od 40 kvadrata. Ne radi se tu o vilama ili luksuznim stanovima, stan od 40 kvadrata je obiteljski stan, a ušao bi u tu kategoriju.

S obzirom na to da je prvi put također sve bilo jednostrano, pa su uvedene i neke izmjene, kao one vezane uz hipotekarne kredite, ovaj put nećemo dopustiti da se dogodi isto.

Što se tiče sastanka s guvernerom HNB-a, Očekujemo da nam Vujčić da podatke koje smo tražili. On je ovih dana jasno izrekao stav, a taj stav većini članova nije prihvatljiv. Ako ništa drugo, očekujemo barem podatke koje smo tražili", rekla je Lucić Indexu.

Smajo: Očekujemo samo ispunjenje zahtjeva

"Ne očekujemo ništa, osim da se ispune naših pet zahtjeva. Nas ne zanima tko će ispuniti zahtjeve, HNB ili Vlada, niti na koji način. Mi ne pišemo zakone, to je njihov posao, samo želimo da se ispune svi zahtjevi", rekao je koordinator udruge Franak Denis Smajo.

Smajo je potvrdio kako u Udruzi nisu zadovoljnim kratkoročnim Vladinim rješenjem o fiksiranju tečaja franka na 6,39 jer se ne odnosi na one kredite koji su u trenutku uzimanja iznosili više od milijun kuna.

"Mi to uopće ne podržavamo jer smo saznali tek jučer od pravnika da se mjera ne odnosi na sve kredite, ne odnosi se na kredite koje su u trenutku uzimanja bili iznad milijun kuna".

Pripreme za prosvjed već su počele, a udruga Franak poziva na pasivnu akciju paljenja svijeća pred svim hrvatskim bankama.

"To će donijeti odluku šire članstvo, odluka će biti nekim konsenzusom. Mi se pripremamo kao da će biti za tjedan dana, danas će se prijaviti u policiji prosvjed, a do tada mi pozivamo sve ljude na pasivnu akciju da zapale svijeće ispred svih banaka u Republici Hrvatskoj za sve žrtve kredita", zaključio je.Današnje priopćenje udruge Franak prenosimo u cijelosti.

"Opet smo izigrani, opet nas dijele"

Dragi članovi Udruge Franak, svi dužnici i robovi banaka.
Opet smo izigrani. Opet nas dijele. Opet ista priča. Ako sad posustanemo i ako sad budemo tolerirali izigravanje pregovora koje smo doživjeli na prvom zahtjevu, onda se od naših 5 ostalih zahtjeva možemo oprostiti zauvijek.

Sutra će jedan dio vodstva ići na sastanak s Guvernerom središnje banke (više je nećemo zvati HNB jer nemaju veze s Hrvatskom ali niti veze s narodom).

Drugi dio vodstva udruge u isto vrijeme će ići u policiju prijaviti masovni prosvjed. Prosvjed protiv "Središnje banke". Prosvjed protiv Vlade. Prosvjed protiv stranih banaka.

Nakon sastanka s guvernerom vodstvo Udruge Franak će na hitnom sastanku donijeti konačnu odluku o masovnom prosvjedu.

"Zapalimo svijeće ispred banaka u svakome gradu"

Bez obzira na našu konačnu odluku, molimo da kupite svijeće te ih sutra zapalite u svom gradu, ispred SVAKE banke, za žrtve CHF i svih ostalih lihvarskih kredita.

U Zagrebu molimo i da se upale svijeće ispred Visokog trgovačkog suda koji je propustio zaustaviti našu agoniju.

Molimo vas da u svim akcijama budete dostojanstveni i mirni, bez ikakvih izgreda. Udruga Franak se ograđuje od bilo kakvih i najmanjih incidenata.

Prosvjed se mora prijaviti prije održavanja najmanje 5 dana, tako da treba paliti svijeće cijeli vikend ispred svih banaka u Republici Hrvatskoj. Nema posustajanja. Mnogi ljudi su već ostali bez svojih domova, mnogi su digli ruku na sebe, mnogi su oboljeli i više ih nema! Puno obitelji se raspalo, rastalo, puno se ljudi okrenulo alkoholu... mi više nećemo i ne možemo biti robovi banaka!

Vodstvo Udruge Franak sutra će zapaliti svijeće ispred Hrvatske narodne banke prije sastanka za sve žrtve banaka o kojima se nikada ne priča.

Sada ili nikada

Morate biti svjesni da mi nikada nećemo uspjeti osloboditi se lanaca prljavog kapitala ako se svi sada ne uključite. Naše obitelji koje su robovi banaka moraju sada pokazati da je bilo dosta. Mi moramo glasno reći da nećemo čekati 3 mjeseca. Mi želimo hitno prihvaćanje naših 5 zahtjeva koji će dugoročno riješiti naše probleme. Dosta je bilo!

Financijska sredstva su spremna, donacije nam još uvijek pristižu. Hvala vam svima na tome!!!

Javljajte se i dalje na mail adrese:
akcije.juznijadran@gmail.com
akcije.srednjijadran@gmail.com
akcije.sjevernijadran@gmail.com
akcije.sredisnjahrvatska@gmail.com
akcije.sjeverozapadnahrvatska@gmail.com
akcije.slavonija@gmail.com

Zajedno svi idemo vratiti naše živote, sad ili nikad!
Udruga Franak

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara