Sad je i službeno: Urugvaj prva zemlja koja je legalizirala trgovinu marihuanom

Ilustracija: Guliver image/Getty images

URUGVAJ je u utorak postao prva zemlja na svijetu koja je legalizirala i uzgoj i prodaju i konzumiranje marihuane što je pionirski socijalistički eksperiment kojeg će pažljivo pratiti druge latinoameričke države u kojima se raspravlja o legalizaciji droga.

Zakon, koji je u Senatu prošao s 16 glasova za i 13 protiv, regulira uzgoj, distribuciju i konzumaciju marihuane i cilj mu je oduzeti taj posao narkokartelima u toj maloj srednjoameričkoj državi.

Pobornici zakona, od kojih su neki pušili džointove, okupili su se ispred Kongresa držeći u rukama zelene balone, zastave Jamajke kao podsjetnik na Boba Marleya i transparent: "Kultiviranjem sloboda, Urugvaj raste".

Potrošači kanabisa moći će kupiti maksimalno 40 grama mjesečno u ovlaštenoj apoteci pod uvjetom da u Urugvaju imaju prijavljeno stalno boravište, da su stariji od 18 godina i da su u vladinom registru koji će pratiti trgovinu drogom.

Prema anketama 58 posto Urugvajaca ipak se protivi legaliziranju uzgoja i prometa marihuanom

Zakon će stupiti na snagu za 120 dana i od tada će Urugvajci moći godišnje u svojim domovima uzgojiti šest stabljika marihuane odnosno do 480 grama droge i stvarati klubove pušača s 15 do 45 članova koji će smjeti zajedno uzgajati do 99 biljaka godišnje.

Konzumiranje marihuane i do sada je bilo legalno u Urugvaju, ali ne i uzgoj i prodaja droge.

Već su neke zemlje u svijetu dekriminalizirale posjedovanje marihuane a Nizozemska dozvoljava njezinu prodaju u coffee shopovima. No Urugvaj je prva zemlja na svijetu koja će legalizirati čitav lanac od uzgoja preko prodaje do potrošnje.

Nekoliko zemlja poput Kanade, Nizozemske i Izraela dozvoljava uzgoj marihuane u medicinske svrhe.

Urugvaj je jedna od najsigurnijih latinoameričkih zemalja u kojoj je malo nasilja vezanog uz narkokriminal poput onog koji odnosi živote u Kolumbiji ili Meksiku.

Prema anketama 58 posto Urugvajaca ipak se protivi legaliziranju uzgoja i prometa marihuanom.

Hoće li i Hrvatska krenuti urugvajskim stopama?

Inicijativa "Želimo referendum za legalizaciju marihuane u Hrvatskoj" svakim danom ima sve više pristaša.

Pokretači inicijative ističu kako je kanabis ljekovita biljka i kako je poznata njena primjena u medicinske svrhe. Navode i kako za razliku od duhana, koji godišnje odnosi pet milijuna života, marihuana ne ubija nego - liječi. Kanabis se tako pokazao učinkovitim čak i u liječenju raka.

"Na pozitivnom valu koji je stvoren ovom stranicom želimo kreirati platformu za suradnju i zajedničko djelovanje, u smjeru koji svi očito jako dobro prepoznajemo. U svemu što slijedi truditi ćemo se biti otvoreni, transparentni i usmjereni ka pozitivnom stavu.

Samo ćemo još jednu stvar naglasiti, cilj nam je stvoriti zrelu priču koja drži FOKUS NA BITNOME, i to sljedećim redoslijedom:

1. Marihuana je biljka koja značajno pomaže bolesnima.

2. Marihuana je biljka koja ima brojne industrijske primjene koje mogu potaknuti gospodarstvo i pomoći našoj naciji da se ekonomski oporavi.

3. Marihuana je biljka koju bi turisti na našem lijepom Jadranu jako rado konzumirali i skupo to plaćali te tako opet pomogli našoj ekonomiji.

4. Marihuana je biljka koja služi za opuštanje i zabavu.

Da rezimiramo ukratko, u ovom što radimo vidimo puno veću odgovornost od toga da se omogući neometano "duvanje" i nadamo se da to razumijete...", poručuju organizatori ove inicijative.

> Ovo je pravi razlog za legalizaciju: Kanabis liječi rak!

> "Čarobni lijek": Rick Simpson rak liječi uljem od kanabisa koje vlasti pokušavaju zabraniti!

> Osam razloga zbog kojih bi marihuana trebala biti legalna

> 12 razloga zašto legalizacija marihuane ima smisla

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara