Samo Zmajlovićeva glasnogovornica se vozika na račun građana

Foto: LinkedIn, Wikipedia

GLASNOGOVORNIKU ili glasnogovornici ministarstva u Vladi RH za obavljanje svog posla nije nužan službeni automobil, a posebno ga ne mora na raspolaganju imati 24 sata dnevno. Također, nije uobičajeno da glasnogovornici na raspolaganju imaju službeno vozilo ministarstva.

Proizlazi to iz pisanih odgovora koje smo dobili nakon što smo glasnogovornike i glasnogovornice svih ministarstava upitali imaju li 24 sata dnevno na raspolaganju službeni automobil, te smatraju li da je ovakva povlastica potrebna za propisno obavljanje glasnogovorničkog posla.

Samo Zmajlovićeva glasnogovornica se vozika na trošak države

Povod za navedeni upit bio je slučaj Dijane Sušac, glasnogovornice ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića. Podsjećamo, Index je otkrio da Sušac službenim automobilom raspolaže 24 sata dnevno, te da joj je zbog toga vozilo ministarstva ukradeno ispred kuće. Nikakve posljedice Zmajlovićeva glasnogovornica nije još snosila. Štoviše, Sušac tvrdi da je upravo Zmajlović potpisao odluku kojom joj je odobreno neograničeno korištenje službenog vozila, te objašnjava da joj je službeni automobil potreban zato što kao glasnogovornica stalno mora biti na raspolaganju.

Njenim kolegama službeno vozilo, međutim, nije potrebno. Nitko od glasnogovornika koji su odgovorili na naš upit nema na raspolaganju službeni automobil ministarstva. Što se tiče drugog dijela našeg pitanja, glasnogovornici su svoje odgovore uskladili: "Odluku o potrebi i opravdanosti korištenja službenih automobila donosi ministar, a ne glasnogovornik".

Glasnogovornicima ne treba službeni auto

Drugim riječima, jedini ministar koji je smatrao da bi se njegova glasnogovornica naokolo trebala vozati u službenom automobilu, pa čak i u privatne svrhe, je Mihael Zmajlović. Da je ustupanje službenog automobila glasnogovornici nepotrebno razbacivanje javnim novcem, u neslužbenom razgovoru za Index potvrdila je i jedna od glasnogovornica ministarstava kojima smo poslali upit, kazavši kako takva povlastica za obavljanje glasnogovorničkog posla nije potrebna.

Treba napomenuti da na naše upite nije odgovorio glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede. Iz Ministarstva branitelja, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva uprave, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva socijalne politike poručili su kako oni ni nemaju glasnogovornike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara