Sanader tvrdi: Nikad nisam letio u Beč na isprobavanje fraka

Foto: Hina

BIVŠI premijer Ivo Sanader nastavio je na Županijskom sudu u Zagrebu iznositi svoju obranu u slučaju Fimi media. Još jednom je ponovio kako je proces protiv njega montiran, da je presuda unaprijed donesena i da je USKOK u cijeloj priči imao dva pomagača: svjedoke pokajnike i medije.

Naoružan materijalima Ivo Sanader i danas je sjeo pred sutkinju Ivanu Čalić i nastavio iznositi svoju obranu. "Let do Malte i stajanje u Londonu da pokupim kćeri, pa onda u Veneciju da pokupim Žužule, nije se dogodio", rekao je bivši premijer i naglasio kako o svemu tome postoji i izjava kapetana aviona koju USKOK za razliku od ostalih dokumenata nije pustio u javnost.

"To se isto odnosi na moje tobožnje putovanje s tim Vladinim avionom u Beč na isprobavanje fraka... Ponovno ću reći: nikad Vladin avion za takve svrhe nisam upotrebljavao", izjavio je bivši premijer.

Dva procesa

Ovdje se vode dva procesa: jedan pred sudom, jedan u javnosti, a oba je inicirao USKOK, rekao je Sanader i naglasio da je na djelu kršenje ustavnih odredbi i konvencije o ljudskim pravima.

"USKOK je dobio nalog i imao je dva pomoćnika: imao je ljude koji su bili spremni zato jer su bili ucijenjeni, strpani u zatvor, itd. I drugo: imao je medije koji su odrađivali najprljaviji posao u novijoj hrvatskoj povijesti", rekao je Sanader.

Sanader je danas rekao i da nije znao ništa o nabavi oba BMW-a, rekao je da je promjenu automobila zbog sigurnosti predložio glavni tajnik Jarnjak, a da je njemu bilo svejedno u čemu će se voziti. Misli da se o tome nije raspravljalo na Predsjedništvu, no zna da postoji navodna odluka o nabavi automobila s Jarnjakovim potpisom.

"Je li on taj dokument napravio sam ili ne, ili smo.. naprosto u ovom trenutku ne znam, ali postoji u spisu, vidio sam", rekao je Sander.

Sanader sumnja u vještački nalaz o imovini

Prozvao je i Mladena Barišića, rekao je da je bivši rizničar dao 19 iskaza u dogovoru s USKOK-om, a da je zanimljivo kako nijedan nije snimljen. Barišić je u tom trenutku zatražio sutkinju da izađe, no vratio se nakon pet minuta.

Inače, bivši premijer dotaknuo se i svoje imovine i zbirke umjetnina koje posjeduje. Rekao je da je vještački nalaz o njegovoj imovini manjkav i sumnjiv i da mu propuštanje činjenica ide na štetu.

"Stvaram kolekciju 45 možda i 50 godina", rekao je Sanader naglasivši da se u javnosti ostavlja dojam da se radi o novcu iz zadnjih šest godina, a zanemaruje njegov rad i život u Austriji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara