Sanader: Spasio sam Jarnjaka od optužnice u Haagu; Jarnjak: Sanader je smiješan

Foto: Guliver image/Getty images

BIVŠI premijer Ivo Sanader danas nastavlja s iznošenjem obrane u aferi Fimi medija, a kako je jučer najavio, danas će govoriti o imovini koju je navodno stekao u Austriji prije ulaska u politiku. Sanader je obranu nastavio obračunom s bivšim tajnikom Ivanom Jarnjakom, postavivši pitanje na koji je čarobnjački način iz statusa osumnjičenika Jarnjak postao svjedok protiv Sanadera, te zaključio da je svojim iskazom kupio status.

Glavni tajnik bio je kaže, direktor stranke jer to predsjednik naprosto ne stigne. Zakonom o političkim strankama, koji smo donijeli 2007. uveli smo red u politički prostor Republike Hrvatske, dok je glavno tajništvo brinulo o materijalno-financijskom poslovanju.

Sanader se dotaknuo prosinca 2003. kad je postao premijer. Rekao je da je kontaktirao tadašnju Haašku tužiteljicu Carlu Del Ponte kojoj je obećao punu suradnju sa Haaškim sudom. "Mislio sam da ovo neću nikad reći jer sam vjernik i o dobrim djelima se ne govori, ali moram to sad spomenuti- upitao sam Carlu Del Ponte može li se nešto učiniti znajući da se protiv Jarnjaka vode istrage za ratne zločine, jer sam ga mislio postaviti za glavnog tajnika, a ona je rekla vidjet ćemo. Na kraju protiv Jarnjaka nije podignuta optužnica. Kad sam mu to prenio rekao mi je da će on i njegovih devet pokoljenja biti zahvalni i evo kako mi se zahvalio", rekao je Sanader.

Jarnjak: Sanader je smiješan

Komentirajući iznošenje obrane svog nekadašnjeg šefa Ive Sanadera, bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ustvrdio je da su te optužbe smiješne.

"To je stvarno... Ja nemam što reći nego da je smiješan. Da je spao na to. Ja ga razumijem da je njemu problem i da se mora braniti. Onaj tko se brani taj može svašta reći, može i lagati i to ima pravo. Tako da on to svoje pravo obilato koristi", zaključio je Jarnjak.

"Jarnjak je na sudu rekao da je moja kći koristila stranački telefon. To je laž. Je li s time Jarnjak htio sakriti da je njegov sin radio s Fimi medijom? Zna li tata za to?", rekao je Sanader danas na sudu.

"To već spada u ono što sam rekao na sudu kao svjedok, ja to ne mogu komentirati. Sve što sam rekao u iskazu, kod toga ostajem", poručio je Jarnjak.

Sanader ne prihvaća optužnicu, ni o sebi niti o HDZ-u

 "Ne prihvaćam optužnicu ni kada je riječ o meni niti kada je riječ o HDZ-u. Jesu li gospoda koja ovdje sjede radili nešto nelegalno i što su oni priznali ja to ne znam, ali to sa strankom i sa mnom nema nikakve veze. U svakom žitu ima kukolja pa je tako i u HDZ-u, ali ja ću se braniti da gospoda koja priznaju nelegalne radnje lažu kada tvrde da im je to naredio predsjednik stranke. To nije tako bilo i za to ću se svim silama boriti", kazao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je uz bivšeg HDZ-ovog glasnogovornika i direktora kampanja Ratka Mačeka jedini odbacio Uskokovu optužnicu prema kojoj je sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. Sve što im se stavlja na teret priznali su rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak.

HDZ je, rekao je Sanader, teško platio pogreške iz 90-tih kada im se na teret stavljala privatizacija i veze sa sigurnosno obavještajnim podzemljem. "I tko bi bio lud da nakon prve pobjede ponavlja iste pogreške. Naučili smo iz povijesti, a kada bih vidio da se događa nešto nezakonito reagirao sam najagresivnije što se može. Tako je na moj zahtjev smijenjena i Branka Pavošević s kojom sam se navodno udružio", rekao je Sanader.

Dodao je i da HDZ ne može biti odgovoran za djelovanje niti jednog pojedinca pa tako ni predsjednika stranke. "Ljude koji su nas birali nemoguće je prevariti. Imaju vrlo dobar osjećaj kome će dati povjerenje, a kome neće. Da je to sve istina ne bi dobili izbore 2007. a dobili smo ih drugi put u nizu s istim brojem zastupnika kao 2003.", rekao je Sanader.

Ustvrdio je i kako u njegov ured bez najave nije mogao doći nitko od njegovih suoptuženika, pa tako ni Barišić za kojega je rekao da nikada nije bio u njegovu prijateljskom krugu. "Što se tiče privatnog druženja nitko od navedenih ne spada u moj krug prijatelja ili poznanika. O tome su govorili razni svjedoci. U Splitu je moj krug bio intelektualni, sportski, novinarski, a u Zagrebu je to bio isključivo politički krug ljudi iz vodstva stranke".

Uz Luku Bebića, Jerka Rošina, Marija Zubovića, Božu Biškupića i Petra Selema u tom je krugu jedno vrijeme bio i Vladimir Šeks. Osim što su se posjećivali, subotom bi odlazili na kavu, rekao je Sanader dodajući da nikada nije bio nasamo s Barišićem.

S ljudima koje zanima umjetnost znao je posjećivati i galerije. Možda je, osim užeg kruga, tu bio i netko poput Barišića, Jasena Mesića ili Jadranke Kosor, prisjetio se Sanader ističući da je posjećivao sve izložbe, od onih velikih pa do malih galerija.

Sanader je, podsjetimo, jučer počeo iznositi obranu u slučaju Fimi media, u kojem se njega i HDZ tereti za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi media. Sanader tvrdi da je nevin, dok su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević priznali sve Uskokove optužbe.

Sanader je jučer još jednom ponovio kako smatra da je cijelu slučaj zapravo politički progon koji je Mladenu Bajiću naredila njegova nasljednica na mjestu predsjednika HDZ-a, Jadranka Kosor. Prilikom iznošenja obrane jučer je zaključio i da ne postoji niti jedan konkretan dokaz protiv njega.

"Da se poštivao zakon branio bih se sa slobode. Uskok je bio dužan sve postupke spojiti u jednu optužnicu, a ako to već nije učinio Uskok, morao je sud jer je to po zakonu i predviđeno", kazao je Sanader. Pojasnio da je Uskok protiv njega istovremeno vodio niz istraga te da je optužnice podnosio svakih šest mjeseci do godinu dana, kako bi se stvorio dojam "velike količine kriminala".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara