Sever: Ulagači su se privlačili obespravljivanjem radnika i smanjenjem cijene rada

Foto: Arhiva

PRIBLIŽAVA nam se novi krug izbora pa su stranke krenule s novim valom gospodarskih programa i obećanja. Kukuriku koalicija predstavljala je što je sve napravljeno na pola mandata i što sve preostaje da bi se ispunio plan 21. HDZ bi u travnju pak trebao predstaviti malo detaljniji gospodarski program. Uz sve ideološke podjele, dvije stvari ističu i jedni i drugi - potrebu za investicijama i gospodarstvenike kao glavne uzdanike za izlazak iz krize

"Zahvalnost što nam plaću dajete, što hranite svoje djelatnike,što nisu socijalni slučajevi. Vi ste oni, posebno mali i srednji, koji u stvari najveće domoljublje pokazujete", ovako je prošle godine poslodavcima tepao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. I to je uglavnom bila mantra vladajućih od početka mandata. Poduzetnički impulsi, strateške investicije i novo radno zakonodavstvo, dok teret krize prema priznanju ministra financija Linića, većinom trpe građani. A slično se ove jeseni moglo čuti i od desne strane političkog spektra

"Mi moramo naći načina i naći ćemo kako poticati poduzetništvo, kako otvoriti vrata srednjem i malom poduzetniku, a u konačnici vidjeli ste od onog tsunamija investicija koje su obećavali da se nije dogodilo ništa, dakle definitivno otvoriti vrata kvalitetnim investicijama. Dakle cilj je otvoriti što veći broj radnih mjesta", poručio je prilikom predstavljanja desne koalicije predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Krajem prošlog tjedna osnovana je Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a. Vrijeme je da se poduzetnici uključe u politiku, moglo se čuti. Izgleda da najjače političke snage u Hrvatskoj svoju vjeru polažu u gospodarstvenike, no zašto onda zadnjih pet godina slušamo o antipoduzetničkoj klimi i zašto nam BDP pada, dok se dodatno investitorima ide na ruku predloženim izmjenama Zakona o radu?

Sever: Privlače ulagače koji traže jeftina i obespravljena tržišta rada

Sindikalist Krešimir Sever smatra da poslodavcima treba pomoći, jasno čitljivim zakonima i njihovom provedbom, kao i kažnjavanjem mita i korupcije. A za trenutno katastrofalno stanje daje drugačije objašnjenje.

"Ni HDZ prije ni SDP sada nisu znali kako nekakve stvari pomaknuti, tako zapravo idu na privlačenje ulagača, ali onda samo takve vrste ulagača koji traže jeftina i obespravljena tržišta rada. Onda ih idu privlačiti obespravljivanjem radnika i smanjenjem cijene rada u Hrvatskoj", smatra Sever.

Sociolog Hrvoje Jurić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu kaže da SDP nije alternativa HDZ-u u gospodarskim pitanjima.

"Oni moraju poštovati pravila igre, a pravila igre ne definiraju pojedine partije ni pojedini ljudi u partijama, nego vladajući sistem. Neoliberalni kapitalizam, odnosno kapital s velikim K", misli Jurić.

Uz ispriku za širenje defetizma, dodaje da trenutno ne postoje stranke koje bi mogle dovesti u pitanje postojeći sistem. Istaknuo je i Laburiste za koje smatra da se svim silama trude izbjeći dolazak na vlast. Promjene mogu doći samo od osviještenih i organiziranih građana, tvrdi.

"Nisu još uvijek toliko jaki niti su te snage toliko masovne, nema još te masovne kritične mase koja to može promijeniti, ali ja smatram da će se u perspektivi tako nešto dogoditi. Ja jesam pesimist kratkoročno gledajući, ali sam optimist na duže staze", zaključio je profesor Jurić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara