Sindikati: Ustavni sud predmete godinama drži u ladicama

Sindikati: Ustavni sud predmete godinama drži u ladicama

Foto: Hina

SINDIKATI Matice okupili su se danas ispred Ustavnog suda kako bi upozorili na sporost Suda kod donošenja odluka vezanih za radništvo i radnička prava.

Apel ispred Ustavnog suda 20-ak okupljenih sindikalaca; vrijeme je da Ustavni sud promijeni prioritete i pitanja vezana uz radničke interese stavi brže u proceduru! "Sporost pravnog sustava i dalje je naša svakodnevica koja bi, ukoliko se ne promijeni, mogla imati strašne posljedice", upozorila je tajnica Matice, Mirela Bojić.

"Ono što posebno zabrinjava, kada su predmeti koje smo mi podnijeli na Ustavni sud u pitanju, je činjenica da se u većini tih predmeta radi o situacijama, odnosno o zakonima i drugim propisima koji ugrožavaju pravni poredak, ali jednako tako većina njih derogira, uskraćuje ili smanjuje prava radnika koja su bila ugovorena ili osigurana kolektivnim ugovorima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bojić je podsjetila na samo neke propise koje su sindikati podnijeli Ustavnom sudu na odlučivanje, a koji do danas stoje u ladicama poput Zakona o reprezentativnosti još iz 2012., Zakona o uskrati prava na božićnice i regrese, zatim smanjenje plaća za 3 posto u javnim i državnim službama kao i ovaj posljednji; uskrata prava na vjernost od 4,8 i 10 posto: "Da se sve može brže i relativno brzo riješiti, onako kako bi u svim predmetima trebalo postupiti, dokaz su i neke presude koje su se donijele u par mjeseci ili, kad je riječ o Zakonu o predstečajnoj nagodbi, u manje od mjesec dana. Podsjetit ću na slučaj iz 2009. kada je trebalo urediti rad nedjeljom, zatim Zakon o PDV-u, odnosno kolokvijalno nazvan 'zakon na novine'. Dakle, samo je očito stvar što je stvar prioriteta."

Sindikatima su najvažniji Zakoni o uskrati prava jer su pretpostavka za individualne pravne tužbe, rekao je šef Matice Vilim Ribić koji je za sutra najavio sastanak na tu temu kod šefice Ustavnog suda Jasne Omejec: "Rekao bih da ova Vlada, koristeći poziciju državne moći, zapravo provodi mjere koje su potpuno izvan svakog civilizacijskog dosega. To je unutarnje pravno načelo vanjska pravna načela da se kolektivni ugovor ne može derogirati zakonom. Ustavni sud bi o tome morao iznijeti svoje mišljenje i definitivno stvoriti praksu u Hrvatskoj", kaže Ribić.

Okupljenim su građanima podijelili majice s natpisom 'Odgođena pravda jednako uskraćena pravda' te su minutom šutnje upozorili da pravosudni sustav mora na vrijeme funkcionirati. Za sutra u podne najavili su i konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti aktivnosti vezane uz jednodnevni štrajk upozorenja u četvrtak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara