Sindikati upozorili na drastičan pad prihoda Đure Đakovića: Ako se ne poveća izvoz, pad će se nastaviti

Sindikati upozorili na drastičan pad prihoda Đure Đakovića: Ako se ne poveća izvoz, pad će se nastaviti

Foto: Đuro Đaković Holding

ANTUN ŠTIVIĆ, povjerenik Sindikata metalaca za Slavoniju i Baranju, danas je u Slavonskom Brodu upozorio na drastičan pad prihoda Grupe Đuro Đaković, koji će se, smatra, i dalje nastaviti ako se ne poveća zasad skroman izvoz te grupacije, a za što odgovornom smatra Upravu Đuro Đaković Holdinga.

"Posljedica nedovoljne uposlenosti kapaciteta ogleda se u drastičnom padu prihoda", izjavio je Štivić, osvrćući se na objavu poslovnih rezultata Grupe Đuro Đaković, te izjave Vladimira Kovačevića, predsjednika uprave o sklopljenim poslovima za iduću godinu.

Upozorio je kako ta grupacija bilježi pad prihoda od čak 51 posto, jer se od 805 milijuna kuna ukupnih prihoda koliko je ostvareno za devet mjeseci prošle godine došlo "na mizernih 397 milijuna kuna, što je katastrofalan pokazatelj".

"Zato ne čudi ogroman gubitak od 39 milijuna, a u prošloj godini bio je plus od 2,9 milijuna", rekao je Štivić.

"To govori o nebrizi Vlade za Đuro Đaković i općenito za domaću metalsku industriju, zbog nepokretanja investicija"

Poražavajućim smatra i podatak o skromnom udjelu izvoza, svega 7,5 posto (29 milijuna kuna u prvih 9 mjeseci). "Ključna odgovornost za takve poražavajuće učinke poslovanja u prvih devet mjeseci snosi aktualna Uprava ĐĐ Holdinga, koja je od svih silnih velikih riječi i obećanja, putovanja po svijetu u potrazi za poslovima, ostvarila tek mrvice", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od odgovornosti se, ustvrdio je, ne može izuzeti ni država kao najveći dioničar, koja je postavila ovu Upravu, ali i kao najznačajniji poslovni partner, posebno u proizvodnji vagona. "To govori o nebrizi Vlade za Đuro Đaković i općenito za domaću metalsku industriju, zbog nepokretanja investicija", kazao je Štivić.

Ipak, očekuje da će godišnji rezultati Holdinga biti nešto bolji, ali nedovoljno za pozitivno poslovanje, ali i iskazuje zabrinutost sindikata za poslovne rezultate u 2014. godini.

"400 milijuna kuna Đuri Đakoviću nije dovoljno da posluje bez gubitaka"

Vladimir Kovačević, predsjednik uprave ĐĐ Holdinga je pred vijećnicima Skupštine Brodsko-posavske županije početkom tjedna najavio kako za iduću godinu već ima ugovorene poslove u vrijednosti 400 milijuna kuna, a do kraja godine trebalo bi biti ugovoreno još 200 milijuna.

"To nije dovoljno, posljednji objavljeni podaci govore da 400 milijuna kuna Đuri Đakoviću nije dovoljno da posluje bez gubitaka. Samo veliki izvozni poslovi i velike državne investicije mogu pomoći", poručio je Štivić.

Istaknuo je da sindikat pozdravlja to što je nova Uprava, koja je došla prije godinu i pol dana, dovela velik broj menadžera, "ali rezultat je da nisu donijeli novih poslova". "Vrijeme je da se preispita kvaliteta dovedenih kadrova, sumnjamo da tu ima i političkog zapošljavanja", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara