Šire sisačko područje i dalje se bori s poplavama: Evakuirani stariji mještani, djeca do daljnjeg ne idu u školu

Foto: Dragan Matić/Cropix

POD pritiskom Save koja nadire u retenciju Lonjsko polje teško je oštećen novi most i prilazi preko kanala na prometnici Hrastelnica - Palanjek.
 
Radi se o mostu i kanalu koje su Hrvatske vode izgradile prije godinu i pol kako se više ne bi trebao probijati nasip za puštanje savske vode u retenciju, a most je već nekoliko puta bio preplavljen i promet između naselja na lijevoj savskoj obali i Siska zbog toga prekinut.
 
Prema informacijama sisačkog gradskog stožera za obranu i spašavanje, zbog daljnjeg prodiranja vode, razina retencije u Lonjskom polju sve je viša pa prijeti probijanje pet kilometara nasipa koji štiti naselja nizvodno od Siska, Preloščicu, Gušće i Svinjičko. Uz druge mjere obrane, odlučeno je da djeca iz tih naselja do daljnjega ne odlaze na nastavu u Osnovnu školu Budaševo.
 
Kod Siska deseci obiteljskih kuća pod vodom

 
Borba sa zaobalnim vodama u selima u blizini Siska nastavljena je i danas, a najkritičnije je u Žabnu i Starom Pračnu gdje je nekoliko desetaka kuća pod vodom pa je bilo nužno evakuirati starije osobe.
 
Na tom je području proglašena elementarna nepogoda. Osim crpki, u Žabnu rade i dvije turbine velikog kapaciteta dovezene iz Osijeka, koje vodu prebacuju u Odru pa se njezina razina posljednjih sati smanjuje. U obrambene nasipe ugrađeno je oko 20.000 vreća pijeska, a dodaju se i nove vreće.
 
"Pet starijih osoba iz poplavljenih kuća morali smo evakuirati u Sisak kako bi imali nužnu skrb. Uz ekipe Hrvatskih voda, pomažu nam vatrogasci iz Topolovca, Sela i Grede. Neobjašnjiv je iznenadni prodor vode s Odranskog polja iz smjera Velike Gorice na koji nismo bili spremni", rekao je predsjednik Mjesnog odbora Matija Žugaj.
 
Iz kutinske Petrokemije upozoreno je na klizište u dužini oko 15 metara na pokosu uz desni nasip Kutinice, što je ujedno i zaštitni nasip prema tvorničkom odlagalištu fosfor-gipsa. Na svu sreću, nisu oštećeni kruna nasipa i pristupni put. Uočeno je također da kroz desni nasip Kutinice prodire voda iz retencije Lonjskog polja, javlja HRT.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara