Sjećanje na Srebrenicu: U Rijeci obilježena godišnjica pokolja

Sjećanje na Srebrenicu: U Rijeci obilježena godišnjica pokolja

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

U ZNAK sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Rijeci je i ove godine središtem grada prošla kolona građana u bijelim majicama s natpisima "Srebrenica, da se nikad ne zaboravi".

Mimohod i molitvu za žrtve pod nazivom "Srebrenica Rijekom hodi" organiziralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Rijeke, a obilježavanje 19. obljetnice te tragedije završeno je bacanjem 19 bijelih ruža u more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotinjak građana u bijelim majicama, koje simboliziraju nadgrobne spomenike nišane na najvećem groblju ubijenih Srebreničana u sklopu Memorijalnog centra u Potočarima, okupilo se kod Mosta hrvatskih branitelja i u koloni prošlo preko Korza do Jadranskog trga te se istom trasom vratilo do mosta. Tu je održana molitva za sve žrtve u Srebrenici. Na kraju su mladi u more bacili 19 bijelih ruža.

Nakon što je 11. srpnja 1995. godine Srebrenica, iako pod zaštitom UN-a, pala u ruke snaga srpskih snaga u BiH, ubijeno je više od 8000 Bošnjaka - odraslih muškaraca i dječaka. Zapovjednik srpskih snaga je bio Ratko Mladić, prije toga zapovjednik jugoslavenskih snaga u Hrvatskoj, a danas haški optuženik za ratne zločine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara