Slovaci u subotu na predsjedničkim izborima, premijer Fico najveći favorit

Foto: Guliver Image / Getty Images (Robert Fico)

SLOVACI u subotu izlaze na predsjedničke izbore kako bi izabrali svog trećeg predsjednika od pada komunizma, a kako se čini po anketama, najveći favorit aktualni premijer Robert Fico neće izbjeći drugi krug.

Predsjednik Slovačke ima relativno male ovlasti i njegov glavni politički instrument - stavljanje veta na zakone - lako može poništiti parlament. Unatoč tome, ta je dužnost privukla 14 kandidata s cijelog političkog spektra.

Zanimljivo je da se za predsjednika kandidirao sadašnji premijer Robert Fico (49), čelnik vladajuće ljevičarske stranke Smer-SD, unatoč činjenici da uživa mnogo veće političke ovlasti kao predsjednik vlade. Motivi njegove kandidature predmet su nagađanja, a neki vjeruju da Fico možda namjerava postati aktivnijim predsjednikom, poput sadašnjeg češkog predsjednika Miloša Zemana.

Glavna poruka Ficove kampanje je potreba za stabilnošću, održanjem socijalne države i suradnjom među političkim čelnicima u vrijeme teške krize u zemlji. Međutim, dio političara i birača duboko je zabrinut da će sve nacionalne političke institucije u zemlji kontrolirati Smer-SD pobijedi li Fico na izborima. To se već i događa budući da prva u povijesti slovačka jednostranačka vlada ima apsolutnu većinu u parlamentu i odobrava sve vladine prijedloge i političke nominacije u državnim institucijama ne dovodeći ih u pitanje.

Fico izgubi dio potpore

Do prije koji mjesec činilo se da je Ficova pobjeda neupitna, ali mu je s približavanjem izbora potpora počela padati. Unatoč tome, on vodi u ispitivanjima javnog mišljenja s više od 35 posto glasova i može računati na pouzdane birače svoje stranke.

Kandidat koji je vodio najdužu i najskuplju kampanju je Andrej Kiska (51), uspješni poduzetnik i filantrop. On se ponosi time da nije član ijedne stranke i nije 'iskvaren' u politici. Njegova se intenzivna kampanja očito isplatila budući da u anketama stalno zauzima drugo mjesto unatoč tome što se povremeno spominje da je navodno stekao bogatstvo kroz upitnu poslovnu etiku i činjenici da nije elokventan. Posljednje ankete daju mu gotovo 24 posto.

Za Fica je ključno pitanje može li u zadnjim danima kampanje, koja će biti obilježena televizijskim sučeljavanjima, uspjeti osvojiti toliko birača da izbjegne drugi krug. Analitičari smatraju da će se u tom slučaju u drugom krugu birati po ideološkim podjelama između Fica i bilo koga osim Fica. Aktualni premijer u tom bi slučaju mogao imati problema zbog razočaranosti birača u političke elite, što objašnjava veliku podršku za 'apolitičnog' Kisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi krug se održava 29. ožujka ako nijedan kandidat ne uspije osvojiti najmanje 50 posto glasova u prvom. Pobjednik stupa na dužnost 15. lipnja kada aktualnom predsjedniku Ivanu Gašparoviču završava mandat.

Za predsjednika se natječe veliki broj kandidata s desnog centra. Među njima je odvjetnik i bivši kršćanski demokrat Radoslav Prochazka koji je pokušao privući birače svojom relativnom mladošću i pravnom ekspertizom, koju je obećao iskoristiti za poboljšanje slovačkog problematičnog sudstva. Tu je i Milan Knažko, glumac s političkim iskustvom iz turbulentnih '90-ih godina kada je bio jedan od vođa Baršunaste revolucije, koji se u svojoj kampanji zauzimao za borbu protiv korupcije i manju vladu, a bilo je i nejasnih pozivanja na veću izravnu demokraciju. Prochazka i Knažko dobivaju u anketama oko deset posto glasova i bore se za treće mjesto.

Merkel podržala "političkog dinosaura"

Bivši predsjednik parlamenta i "politički dinosaur" Pavol Hruškovsky iz kršćanskih demokrata (KDH) vjerojatno će dobiti mali postotak glasova unatoč tome što je zajednički kandidat parlamentarnih stranaka desnog centra i što je dobio potporu autsajdera poput njemačke kancelarke Angele Merkel.

Preostali kandidati su više od svega u potrazi za medijskom pažnjom koja dolazi samim time što je netko predsjednički kandidat. Među njima je kandidat stranke koja predstavlja mađarsku manjinu (SMK) Gyula Bardos, zatim nekoć istaknuti član KDH-a Jan Čarnogursky te parlamentarna zastupnica Helena Mesenska.

Većina predsjedničkih kandidata obećala je da će poduprijeti bilo koga tko uđe u drugi krug kao protukandidat Ficu.

Više nego išta drugo, izbori će izgleda biti referendum o dominaciji Fica i njegove stranke u nacionalnoj politici. To je bilo i u geslu kampanje SDKU-a "Smer ne može imati sve!". Hoće li Smer-SD dobiti sve, pokazat će se.

Birališta će u subotu biti otvorena od 7 do 22 sata. Pravo glasa ima oko 4,3 milijuna ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara