Splićani protiv parade: Gay Pride na Rivi najobičnija je provokacija

Splićani protiv parade: Gay Pride na Rivi najobičnija je provokacija

POPRIČALI smo sa Splićanima koji su protiv parade. Stipe Kumarić svaki je dan na Rivi i njemu se parada nimalo ne sviđa. 

>Splićani protiv parade: Gay Pride na Rivi najobičnija je provokacija

>Zašto se toliko buke diglo oko parade Indexu otkriva splitski psihijatar dr. Mijo Milas

"O paradi sve najgore. Nema tu pozitivnog mišljenja. Nitko ih ne želi, nitko ih ne voli. Kafići ne mogu raditi, moraju prodavati u plastične čaše, zatvaraju se objekti, nitko to ne želi u našem gradu, ali morali smo popustiti, ne znam ni ja zašto. Prošle godine parada je prekinuta, privedeno je i nekoliko momaka koje ja osobno znam, a ove godine će biti još i gore. Bilo bi bolje da se to makne na neki otok da budu sami, a ne ovako ako da dica to moraju gledat. Nemam ništa protiv pedera i gay populacije, ali mislim da je to bolest. Da je Bog to htio, onda bi napravio dva Adama, a ne Adama i Evu", drži Stipe Kumarić. 

Bolje Žnjan nego Riva

Svoj stav ima i predsjednik HDSSD-a, dr. Hrvoje Tomasović. Govori u osobno ime, a ne stranke.

"Protiv parade sam. Izražavanje seksualnosti na javnom mjestu i u sklopu manifestacija koje bi blokirale grad, nisu primjerene. Mogla se parada održati na nekim drugim mjestima. Na Žnjanu bolje nego nasred grada", kaže Tomasović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbrka oko prava

Tomislav Zane Zaninović, šef gradskog kotara Bačvice, o paradi kaže sljedeće: "U javnosti se stvara zbrka oko prva seksualnih manjina i LGBT osoba jer jedno je diskriminacija prema opredijeljenu pojedinca, čemu se i ja protivim, a drugo zahtjevi LGBT udruga za ozakonjenjem braka i usvajanjem djeca, s čime se ja kao i većina građana ne slažemo. Gay Pride je agresivan način izražavanja jednog radikalnog dijela LGBT zajednice s kojim se i ne slažu i mnogi članovi te skupine.

Poruka Pridea je borba za zakonske izmjene i priznavanje jednakih prava LGBT osobama.

"Neka imaju živote što dalje od normalnih ljudi. Nema ništa od te parade. Opet će biti nasilja, gađat će ih ljudi s čime mogu. Bilo bi najpametnije da nitko ne dođe na paradu. Ja nisam za to da imaju dicu. To je možda vani normalno, ali kod nas neće biti još 20 godina. Nije normalno da dite ima dva oca. Svako dite mora imat mater i oca", drži Kumarić.

"Nisam homoseksualac pa mi se jako teško uživjeti u te njihove težnje za usvajanjem djece i brakovima. Možda sam preprimitivan, ali ja ne mogu razumjeti da dva muškaraca mogu imati dijete i da se to dijete normalno odgaja. Ako im je do toga stalo, mogu taj svoj stav izraziti na neki drugi način, a ne da blokiraju grad i rivu. Sve izgleda kao provokacija", kaže Tomasović. 

SDP je licemjerna stranka

Organizatori parade smatraju licemjernim da nitko od Milanovićevih ministara neće održati govor.

"SDP je, inače, licemjerna stranka pa tako i ova Vlada. Svi su zaboravili da je u Jugoslaviji homoseksualnost bila zabranjena. SDP je sljednik Komunističke partije. Oni bi trebali biti prvi protivnici homoseksualizma, a oni su sad zastupnici homoseksualizma. Ne znam odakle takav obrat u njihovim redovima", pita se Tomasović. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara