Srbija u listopadu otvara pregovore o ulasku u EU?

Srbija u listopadu otvara pregovore o ulasku u EU?

Foto: FAH

SRBIJA bi u listopadu ove godine mogla otvoriti pregovore o članstvu s Europskom unijom, neslužbeno doznaje agencija Tanjug.

Suglasnost o otvaranju pregovora načelno je postignuta na današnjem sastanku "Prijatelji Srbije", koji su organizirali Italija i Austrija, a koji je održan u Bruxellesu, na marginama sjednice Vijeća ministara vanjskih poslova EU.

Briselski diplomat koji je želio ostati anoniman za Tanjug kaže da u EU nema niti jedne zemlje koja ne želi vidjeti Srbiju kao članicu, već postoji dobra volja da se budućoj članici pomogne na putu prema Europi. Suglasnost za otvaranje pregovora u listopadu navodno je dala i Njemačka, koja je do sada bila rezervirana po ovom pitanju.

Pusić: Hrvatska podržava put Srbije u EU

"Hrvatska je od početka podržavala put Srbije u EU, uključujući i članstvo u završnici procesa", izjavila je nakon sastanka hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić, dodavši kako i Hrvatska želi da Srbija što prije krene u pregovore s EU.

Međutim, Pusić je naglasila i da je Srbija rehabilitacijom Draže Mihailovića poslala vrlo lošu poruku ostatku regije. "Bitno je za odnose u regiji da se napravi što jasnija distanca od ovakvih pokušaja rehabilitacije nacističkih kolaboratora, kakav je bio Draža Mihailović", kaže Pusić.

Vučić: Napravili smo sve što smo mogli

Srpski premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka "Prijatelji Srbije", kojem je prisustvovalo 20 ministara vanjskih poslova zemalja EU, rekao je novinarima da je Srbija "napravila sve što je mogla".

"Predstavili smo rezultate ekonomskih reformi i nismo danas čuli nijednu kritičnu riječ u vezi s njima", rekao je Vučić, te dodao da ipak treba provesti još neke dijelove Briselskog sporazuma. "Mi ćemo naravno nastaviti raditi na tome, ali tražili smo u EU da sagledaju širu sliku", kaže Vučić.

"Tražili smo da se poglavlja otvore mnogo prije kraja godine. Napravili smo dosta toga, a napravit ćemo još kako bismo postigli još rezultata", rekao je Vučić, dodavši da je na sastanku više puta ponovljeno da je Srbija "stup stabilnosti u regiji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara