Stier o Hrvatima u BiH: Sarajevski centralizam nije bolji od onog beogradskog u Jugoslaviji!

Foto: FAH

HDZ-ov eurozastupnik Davor Ivo Stier ustvrdio je da inicijativa hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić o novom pristupu Europske unije prema Bosni i Hercegovini, po kojoj bi se odgodilo rješavanje pitanje provedbe slučaja Sejdić-Finci, a time i popravljanje pozicije Hrvata u toj zemlji, neće dobiti potporu u Europskom vijeću.

Pusić ide u krivom smjeru!

U petak navečer na tribini 'Novi politički odnos EU prema BiH i ustavni položaj Hrvata ' Stier je rekao kako je neprihvatljivo da ministrica Pusić izlazi sa 'službenim stavom' Zagreba o ozbiljnom vanjskopolitičkome pitanju kao što je BiH, a da ga nije razmatrao Hrvatski sabor.

EU neće dalje fleksibizirati uvjete koje BiH mora ispuniti da bi otvorila pregovore o članstvu, a da nije ispunila presudu "Sejdić-Finci" koja se tiče osnovnih ljudskih prava i sloboda i kojoj je pridodano i rješavanje hrvatskoga pitanja, drži Stier.

"Pristup Vesne Pusić ide u pogrešnom smjeru i neće dobiti potporu u Europskom vijeću", ustvrdio je.

Jedan glas za uspjeh

Hrvatska je vlada poslala u Bruxelles tzv. 'non-paper' kojim predlaže rješavanje bosanskohercegovačke političke krize tako da se za tu zemlju otvori pregovarački proces koji će omogućiti da Bosna i Hercegovina postupno postane spremna zadovoljavati sve kriterije za članstvo u EU-u, a ne da se čeka zadovoljenje kriterija da bi joj se dopustilo pregovaranje.

Stier je pozvao sve političke snage u Hrvatskoj na postizanje novog nacionalnog konsenzusa u potpori BiH i pune potpore Hrvatima toj zemlji da dobiju punu jednakopravnosti. Konsenzus treba postići o tranzicije od daytonske BiH u europsku državu, rekao je Stier koji drži da je za to potrebna nova akcija unutar Europskoga vijeća koju mora inicirati Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako Zagreb ne "govori jednim glasom, mi nećemo uspjeti", rekao je.

Sarajevski centralizam

"Prvi nacionalni koncenzus bio je oko stvaranja države, drugi je bio Savez za Europu, a u trećem desetljeću potreban nam je nacionalni konsenzus oko nacionalnog i europskog projekta u BiH", rekao je HDZ-ov eurozastupnik.

EU treba usmjeravati BiH od daytonske prema europskoj BiH pri čemu će se jasno onemogućiti separatizam koji dolazi iz Banja Luke te bilo kakav centralistički koncept bošnjačkih političara, reka je Stier.

"Sarajevski centralizam nije ništa bolji za BiH od beogradskog za Jugoslaviju. Novi pristup u EU je moguć s novim pristupom u Hrvatskoj", rekao je Stier.

Profesor na Filozofskom fakuletu Sveučilišta u Mostaru dr. Mile Lasić na tribini je rekao da je hrvatsko pitanje u BiH neriješeno i zauzeo se za federalizaciju Bosne i Hercegovine u kojoj bi se svim narodima i građanima jamčila ista prava.

Lutanja EU 

Voditelj Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Ivan Vukoja ocijenio je da je međunarodna zajednica lutala u svome odnosu prema BiH od potpore stvaranju triju republika kroz mirovni plan prije izbijanja rata u toj zemlji, do tendencija potpore unitarizaciji. Sada pak postoje naznake promjene toga kursa na valu rezolucije koju je nedavno prihvatio Europski parlament, a u kojoj se poziva na izgradnju države jednakopravnih naroda.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara