Što je sve hrvatska vlada financirala u BiH u posljednje dvije godine?

Što je sve hrvatska vlada financirala u BiH u posljednje dvije godine?

Foto: Hina

PREDSTOJNICA Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević susrela se u ponedjeljak s Vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem kojemu je uručen katalog projekata koje je u posljednje dvije godine u BiH financirala hrvatska vlada, s posebnim naglaskom na povratak i ostanak povratnika u Republiku Srpsku.

Kako su izvijestili iz Državnog ureda, tijekom susreta u Sarajevu predstavljen je katalog projekata koje je Hrvatska realizirala u posljednje dvije godine u sklopu Javnog natječaja za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH.

Hrvatska vlada je financirala 56 većih, strateški važnih projekata za Hrvate u BiH, u iznosu od 35 milijuna kuna, među kojima je izgradnja studentskog doma u Sarajevu, doma za starije i nemoćne osobe u Kupresu i Banja Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popisu financiranih projekata su i bolnice i domovi zdravlja u Mostaru, Livnu, Novoj Bili, Jajcu, Kupresu, Novom Travniku, Kreševu, Neumu, Vitezu, Odžaku i Ljubuškom i Orašju te škole u Posušju, Žepču, Uskoplju, Bihaću, Novom Travniku, Usori, Kiseljaku, Tomislavgradu i Stolcu, priopćili su iz Državnog ureda. Dodaje se da su od 2012. prvi put značajnije financirani projekti Hrvata u Republici Srpskoj koji omogućuju njihov značajniji povratak i održivi ostanak u tom dijelu BiH.

Razgovaralo se i o stanju nakon nedavnih poplava te suradnji i pomoći stradalima na poplavljenim područjima.

Posebice je naglašena važnost praćenja raspodjele sredstava prikupljenih na nedavnoj donatorskoj konferenciji za BiH održanoj u Bruxellesu. Istaknuto je kako je važno da ta financijska sredstva budu ravnomjerno raspoređena na sva stradala područja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara