Stručnjaci upozoravaju: Slaba zaštita i masovni turizam uništit će Jadran!

Stručnjaci upozoravaju: Slaba zaštita i masovni turizam uništit će Jadran!

Foto: Andrija Lučić / Cropix

SVJETSKI je dan zaštite okoliša. Tim povodom Zbor okolišnih novinara i prirodoslovci HAZU-a upozorili su na opasnosti koje prijete hrvatskom biseru - Jadranu.

Pretjerani izlov ribe, manjkav sustav zaštite Jadrana, rastuća eksploatacija obale. Drugo je lice politike rasta na štetu razvoja koja visi nad glavom cijelom Mediteranu, pa tako i Jadranu. Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner smatra da Hrvatska, slično Australiji i njenom Koraljnom grebenu, treba proglasiti Jadran posebno osjetljivim morskim područjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Podloge su pripremljene prije pet godina. Problem je u tome što je bilo diverzija od Slovenije i Italije, posebno Italije. Praktično, to je zadatak vanjske politike. S time vi imate zapravo mogućnost da implementirate mjere zaštite koje su realne i kvalitetne. I jeftine u krajnjem slučaju", kaže Piršić.

U sjeni početka nove turističke sezone, član Znanstvenog savjeta za turizam HAZU-a Vlatko Jadrešić upozorava da je zbog ekoloških, ali čak i dugoročnih ekonomskih razloga, potreban zaokret s masovnog turizma na kvalitetnu i održivu turističku priču u Hrvatskoj.

"Dramatično upozorenje Svjetskog fonda za prirodu zbog masovnog turizma. Turizam će uništiti Jadran, masovni turizam uvelike utječe na okoliš, raste razina zagađenja u mediteranskim morima, nestaju prirodna stajališta. Sve se zna, sve se čita, ali se zaboravlja", rekao je Jadrešić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara