Stručnjaci upozorili: Mladi ulaze u spolne odnose s 14 godina, ne pravimo se da nije tako

Foto: Shutterstock

EDUKACIJA mladih o spolnom zdravlju, mjerama zaštite i prevencije spolnih bolesti i odgovornom ponašanju jedno je od najvažnijih koraka u sprječavanju širenja bolesti, među ostalima i infekcije HPV-om.

O tome je jučer bilo govora i na zagrebačkom okruglom stolu na temu "Spolno zdravlje mladih", a na kojem su sudjelovali stručnjaci iz tog područja, javlja portal ordinacija.hr.

Okrugli stol je organiziran kako bi se mlade, njihove roditelje ili skrbnike ispravno i opširno educiralo o infekciji HPV-om, mjerama zaštite i štetnim posljedicama neodgovornog spolnog ponašanja.

Zanimljiv podatak je da čak 97 posto mladih ima želju za seksualnom edukacijom o spolnom zdravlju, a nakon što su bili informirani, njih je 81 posto izrazilo želju da se preventivno cijepi.

"Mladi danas ulaze u spolne odnose s 13-14 godina, ne treba se pretvarati da nije tako. Njihovo ponašanje je vrlo često iznimno rizično, pa je prevencija najjeftiniji i najučinkovitiji oblik liječenja. Spomenimo pritom da se svaki dan jedna žena zarazi odnosno dobije simptome karcinome vrata maternice, a svaki treći dan jedna umre. Sramotno je da i jedna žena umre kada znamo kako to spriječiti", rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Dr. Zvonimir Šostar.

U Hrvatskoj se samo 9-11 posto djevojčica cijepi, kažu u Zavodu.

90 posto srednjoškolaca već je riskiralo zdravlje

Prema posljednjim istraživanjima, upozorava ginekolog dr. Dubravko Lepušić, gotovo 90 posto srednjoškolaca imalo je rizično spolno iskustvo.

"Mlade treba podržati i dati im njihovo pravo da donose svoje odluke, a da bi one bile ispravne, potrebno ih je dobro informirati o seksualnosti" izjavio je doc.dr.sc.Dubravko Lepušić.

"U anketi koju sam provodio u pet srednjih škola u tri školske godine, skoro 80 posto mladih je izjavilo da upotrebljava kondom, ali ono što je nama medicinarima bitno jest informacija da njih samo 40 posto koristi kondom pri prvom spolnom odnosu, a tada se dogodi najveći broj infekcija", naglasio je.

250 tisuća smrti zbog HPV-a

Sve ženske i muške spolno aktivne osobe pod rizikom su od HPV infekcije. Smrtnost HPV infekcije je vrlo visoka, u svijetu godišnje umre 250 000, u Hrvatskoj 150 žena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara