Sueddeutsche Zeitung: Merkel je lagala o špijunaži

Sueddeutsche Zeitung: Merkel je lagala o špijunaži

Foto: Hina

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel prevarila je njemačku javnost uoči izbora 2013. jer je biračima dala vjerovati da su Sjedinjene Države voljne potpisati sporazum o nešpijuniranju, piše u srijedu list Sueddeutsche Zeitung pozivajući se na povjerljive dokumente.

List piše da je uoči općih izbora 2013., koalicijska vlada Angele Merkel usmjerila javnost da povjeruje kako vlada upravo dogovara sporazum kojim američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) više neće špijunirati njemačku državu. No, iz dokumenata je vidljivo da su Merkel i članovi njezine vlade već bili svjesni da se Washington neće odreći špijuniranja.

> Njemačka tajna služba špijunirala za američki NSA

Štoviše, dokumenti otkrivaju da je tadašnji ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pitao američkog državnog tajnika Johna Kerryja je li jedan takav sporazum moguć, ali nije primio "nikakvu konkretnu potvrdu".

Vlada Angele Merkel je u posljednje vrijeme na udaru kritika javnosti zbog izvješća o špijunskim aktivnostima NSA i suradnje s njemačkom kontraobavještajnom službom BND.

Također su procurila izvješća o industrijskoj špijunaži, na što je Njemačka, zbog izvozno orijentiranog gospodarstva, posebno osjetljiva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara