Šuica: Izjava o provedbi reformi koje traži EU povijesni je korak za BiH

Šuica: Izjava o provedbi reformi koje traži EU povijesni je korak za BiH

Foto: FAH

POTPREDSJEDNICA izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Dubravka Šuica pozdravila je prihvaćanje izjave bosanskohercegovačkih političara koji su se u nazočnosti visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini obvezali na provedbu reforma i nazvala je taj potez povijesnim iskorakom za BiH u pravcu približavanja uniji.

"Pozdravljam usvajanje Izjave koja je važan korak za Uniju, ali je povijesni iskorak za BiH. Konačno je stvoren čvrst okvir za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji će osigurati više europskog novca za BiH i provođenje reformi", rekla je Šuica čiju izjavu citiraju mediji danas mediji u BiH.

Oba doma parlamenta BiH usvojila su uoči posjeta Mogherini posebnu izjavu o opredijeljenosti za provedbu reformi nužnih za približavanje te zemlje Europskoj uniji, odnosno za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Uniji, a Mogherini je u ponedjeljak u Sarajevu izjavila da je to "povijesno postignuće, no istodobno tek početak, jer je ključna provedba preuzetih obveza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prihvaćanjem izjave Unija je poslala snažnu poruku kako više neće prepuštati stvari slučaju i kao što se do sada pokazalo pustim obećanjima političkih lidera BiH, rekla je Šuica.

EU se ne želi baviti Bosnom i Hercegovinom samo daklarativno

Snažnije angažiranje EU u BiH najavio je povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn koji je tijekom saslušanja u Europskom parlamentu poručio da se EU neće baviti Bosnom i Hercegovinom samo deklarativno.

Šuica je najavila snažnu potporu povjereniku Hahnu cijelog hrvatskog izaslanstva Europske pučke stranke (EPP).

Također je najavila da će hrvatsko izaslanstvo na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) u utorak sudjelovati u raspravi o Rezoluciji o napretku BiH u 2014. godini kojom se ukazuje na izazove koje stoje pred tom zemljom na putu EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara