Sve manje zarade: Prosječna neto plaća realno pala za 1,3%, na godišnjoj razini

Sve manje zarade: Prosječna neto plaća realno pala za 1,3%, na godišnjoj razini

Ilustracija: Arhiva

PREMA posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, za svibanj, o prosječnim isplaćenim neto plaćama u pravnim osobama, prosječna neto plaća se zadržala na istoj razini kao i u travnju.
 
Naime, prosječna neto plaća u svibnju je također iznosila 5.497 kuna što je za 84 kune ili 1,5% manje nego u istom mjesecu prošle godine, odnosno predstavlja pad na godišnjoj razini u nominalnom iznosu, navode analitičari RBA.
 
Zahvaljujući negativnoj godišnjoj stopi inflacije u svibnju (-0,2%) u realnom je izrazu prosječna neto plaća zabilježila nešto blaži pad na godišnjoj razini (-1,3%).

S druge strane, prosječna bruto plaća u svibnju je iznosila 7.927 kuna što predstavlja pad na godišnjoj razini te blagi rast na mjesečnoj razini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
U odnosu na travanj prosječna bruto plaća zabilježila je rast za 0,1% odnosno 8 kuna dok je na godišnjoj razini nominalno bila niža za 138 kuna odnosno 1,7%. ako se uzme u obzir prosječna godišnja stopa inflacije prosječna bruto plaća u svibnju je bila realno niža za 1,5% godišnje.

"Pad plaća na godišnjoj razini odražava produljenje negativnih trendova na tržištu rada bez obzira na negativne godišnje stope rasta inflacije. Nadalje, rast plaća i kreacija novih radnih mjesta izostaju uslijed iscrpljenosti realnog sektora dugotrajnim negativnim kretanjima u gospodarstvu. U ovoj godini, uz izostanak oporavka gospodarstva, nezaposlenost bi se mogla zadržati na visokoj razini stoga i ne očekujemo realan rast plaća." smatraju analitičari RBA.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara