Svjetski čelnici dolaze u Saudijsku Arabiju pozdraviti novog kralja Salmana

Svjetski čelnici dolaze u Saudijsku Arabiju pozdraviti novog kralja Salmana

Foto: Hina

U SAUDIJSKOJ Arabiji u nedjelju je proglašen dan žalosti za kraljem Abdulahom, a strani čelnici stižu u Rijad pozdraviti njegovog nasljednika Salmana na čelu najvećeg svjetskog izvoznika nafte. Ulice Rijada, inače pretrpane, bile su mirne, dva dana nakon smrti 90-godišnjeg kralja.

Novi kralj Salman ben Abed Aziz (79) želio je da se održi dan žalosti kako bi svi građani imali priliku za žalovanje. Istovremeno, polubrat pokojnog kralja i dalje prima strane čelnike, a u nedjelju očekuje venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura.

Velika naftna sila

U subotu je, među ostalima, primio francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, britanskog premijera Davida Camerona i princa Charlesa, te egipatskog predsjednika Abdel Fatah al-Sisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki predsjednik Barack Obama, koji je istaknuo da je Abdulah bio hrabar čovjek i dragocjen partner, otići će u Rijad u utorak nakon što je odlučio skratiti posjet Indiji kamo je stigao u nedjelju.

Osim što je velika naftna sila, Saudijska Arabija se u rujnu pridružila međunarodnoj koaliciji koja vodi zračne udare na džihadiste Islamske država u Siriji i u Iraku.

Istovremeno Saudijsku Arabiju, koja strogo primjenjuje muslimansku vjeru, kritiziraju organizacije za  zaštitu ljudskih prava u pogledu pitanja sloboda i mjesta žene u društvu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara