Teksas: Devetorica mrtvih i 18 ranjenih u sukobu bajkerskih bandi

Teksas: Devetorica mrtvih i 18 ranjenih u sukobu bajkerskih bandi

Screenshot: YouTube

DEVET osoba je ubijeno a više ih je ranjeno u pucnjavi između suparničkih motorističkih banda u Wacu u Teksasu, a po najnovijim podacima 18 je osoba ozlijeđeno pa se policija čudi što nema stradalih nedužnih građana, javljaju u ponedjeljak američki mediji. Policija je objavila da je uhitila 192 osobe, a sve će optužiti za "sudjelovanje u organiziranom zločinu".

Sukob je izbio na parkiralištu restorana, gdje su se suparničke bikerske bande potukle bejzbolskim palicama i noževima, a onda izvukle i vatreno oružje, rekao je policajac Patrick Swanton za televizijsku mrežu KWTX, podružnicu CBS-a.

Nered je počeo u restoranu, a policija je intervenirala kad su pripadnici banda izašli na parkiralište trgovačkog centra Central Texas Market gdje se pucnjava dogodila.

Bikeri zapucali na policajce

Kako navodi KWTX, bikeri su pucali u policajce. No policija u Wacu je na Facebooku objavila da nitko od njezinih službenika nije ranjen. Područje sukoba je okružila policija koja je zamolila stanovnike da ne dolaze na mjesto sukoba.

Više naoružanih osoba je uhićeno, dodaje isti izvor. "Molimo vas, ne idite u trgovački centar Central Texas Market jer je to područje nesigurno. Policija i dalje uhićuje osobe koje dolaze s oružjem", dodala je policija u Wacu na Facebooku.

Po policijskom priopćenju, 150 do 200 motorista iz pet različitih banda bilo je u baru Twin Peaks kad je oko podneva počela tučnjava. Prvo su se tukli šakama i nogama, pa palicama, lancima i noževima, a zatim je počela i pucnjava, a parkiralište se pretvorilo u krvavo bojno polje.

"Stvar je brzo eskalirala", rekao je Swanton. Policija je očekivala nevolje na tome skupu, već je bila ondje kad je tučnjava počela, a brzo je stiglo i pojačanje.

U uzvratnoj paljbi stradalo više osoba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počeli su pucati na policajce, a oni su uzvratili i onesposobili nekolicinu njihovih", rekao je. "Ispaljena je nevjerojatna količina streljiva".

Po njegovim je riječima na mjestu bitke poginulo osmero ljudi, a još je jedna osoba umrla u bolnici. Svi poginuli su bajkeri. U bolnici je završilo 18 ljudi, neki imaju rane od metka, neki od noža, a neki od obaju tipova oružja.

"Ugodno sam iznenađen što nitko od nedužnih civila nije stradao", kaže Swanton.

Na mjestu bitke pronađeno je gotovo stotinu komada oružja, od boksera, lanaca i palica do vatrenog oružja.

Ubijeni članovi banda Bandidos i Cossacks

Waco je grad na jugu Teksasa sa 129.000 stanovnika a 1993. ondje se dogodila 50-dnevna opsada nakon puškaranja između pripadnika jedne sekte i FBI-ja koja se završila požarom u kojemu su poginule 74 osobe.

Šerif okruga McLennana Parnell McNamara, čiji ured sudjeluje u istrazi, rekao je za The Associated Press da su devetorica ubijenih članovi banda Bandidos i Cossacks. U procjeni prijetnje od bandi iz 2014. teksaški ured za javnu sigurnost svrstao je Bandidose u prijetnju 2. reda, a 1. je red najveća prijetnja. U drugome su redu još i bande Bloods, Crips i Aryan Brotherhood of Texas.

Bandidosi su osnovani šezdesetih godina prošlog stoljeća, a bave se krijumčarenjem kokaina, marihuane i metamfetamina, tvrdi američko ministarstvo pravosuđa. Teksaška procjena ne spominje skupinu Cossacks.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara