Teorija zavjere: Najsofisticiraniji računalni virus "Flame" zajedno su razvili Izrael i SAD?

Teorija zavjere: Najsofisticiraniji računalni virus "Flame" zajedno su razvili Izrael i SAD?

Ilustracija: AFP

NEIMENOVANI izvori uglednog američkog časopisa "The Washington Post" optužili su SAD i Izrael za suradnju u razvijanju dosad najsofisticiranijeg računalnog virusa na svijetu, "Flamea". Podsjetimo, opasni je virus otkriven nakon što su s računala u mnogim zemljama Bliskog Istoka počele nestajati povjerljive informacije.

Kako piše Washington Post, u razvijanju i plasiranju virusa surađivale su Američka nacionalna sigurnosna agencija, CIA i izraelske vojne snage i snage sigurnosti. Cilj virusa bio je, prema tvrdnjama izvora, "oslabiti i usporiti iranski nuklearni program, smanjiti potrebu za vojnom intervencijom u toj zemlji te produžiti rok za postizanje diplomatskog dogovora oko pitanja nuklearnog programa". Istu informaciju za Reuters su potvrdili bivši i sadašnji djelatnici zapadnih sigurnosnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pripremanje terena za prikrivene akcije

Prema izvještajima kompanije Kaspersky Labs, "Flame" je napao 189 računala na području Irana, 98 u Izraelu i Palestini te 32 u Sudanu. Bivši visoko rangirani djelatnik jedne američke sigurnosne službe, koji nije želio otkriti svoj identitet, potvrdio je kako je glavna svrha virusa bila "pripremanje terena za druge prikrivene akcije".

"Cyber-koalicija protiv iranskog nuklearnog programa mnogo je kompliciranija, Flame je bio samo njezin početak", potvrdio je anonimni izvor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara