Tko danas čuva državni pečat?

Tko danas čuva državni pečat?

Foto: HRT, Facebook

IMA VEĆ skoro punih 20. godina otkad je Franjo Tuđman 4. svibnja 1995. donio, a tadašnji predsjednik Sabora Nedjeljko Mihanović potpisao, Zakon o državnom pečatu RH.

Radi se o komadu legislature koji sa svojih deset članaka stane na šalabahter, koji nema nikakvog smisla i koji je i dan danas, svemu usprkos, i dalje na snazi. Državi pečat, stariji čitatelji će se sjećati, nekad je bio velika stvar, dovoljno da je imao i svog čuvara kojeg je po službenoj dužnosti imenovao predsjednik.

Zakon kaže da nam treba, predsjednici misle da ne treba

Iako je ta funkcija umrla zajedno s Tuđmanom (ni Stipe Mesić ni Ivo Josipović nisu smatrali da državni pečat treba posebno čuvati), u uredu Kolinde Grabar Kitarović ipak smo odlučili provjeriti gdje se državni pečat nalazi danas, tko ga i kako čuva i koliko nas to košta.

S Pantovčaka je za Index potvrđeno da Grabar Kitarović nema namjeru imenovati čuvara državnog pečata pa će ta funkcija, propisana Člankom 6. Zakona o državnom pečatu, i narednih pet godina ostati nepopunjena. Iz ureda Grabar Kitarović također nam kažu da u njihovom proračunu za čuvanje državnog pečata nisu predviđena nikakva posebna sredstva.

Zanimalo nas je i gdje se odnosno na koji način državni pečat čuva danas, kada više nema čuvara državnog pečata, po zakonu odgovornog za njegovu uporabu. "Državni pečat Republike Hrvatske u mandatima svim Predsjednika Republike čuva se i rabi u ustrojstvenoj jedinici Ureda predsjednice Republike Hrvatske nadležnoj za poslove pisarnice i pismohrane", kažu nam iz Ureda predsjednice RH.

Milas je jedini mogao čuvati pečat

Ispada tako da je Tuđmanov Zakon o državnom pečatu nastao samo kako bi se uhljebilo pokojnog bečkog ugostitelja Ivana Milasa, prijatelja prvog hrvatskog predsjednika, dugogodišnjeg HDZ-ovog saborskog zastupnika i državnog dužnosnika (zamjenika ministra obrane, ministra pravosuđa, potpredsjednika vlade), te izvornog i do sada jedinog čuvara državnog pečata.

Osim po nepotrebnoj i izmišljenoj funkciji, Milas će ostati upamćen i kao redoviti gost kultne Feralove rubrike "Greatest shits", iz razdoblja kad je javnost oduševljavao izjavama poput "Nikakvog suživota u Bosni nikada nije ni bilo" i "Neka oni demonstriraju! To znači da nisu gladni". Štoviše, njegovu legendarnu sintagmu "kilo mozga - dvije marke" čitatelji Feral Tribunea izabrali su za najveći "shit" svih vremena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara