Tomašić: Neću se opravdavati za istinite izjave o Srbima

Tomašić: Neću se opravdavati za istinite izjave o Srbima

Foto: FAH

PREDSJEDNICA Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić u srijedu je u pismu članovima i simpatizerima stranke odbacila zahtjeve da se opravda za nedavnu izjavu u Vukovaru o "čišćenju" Srba iz Hrvatske.

Tomašić u pismu poručuje kako joj je "puna kapa" zahtjeva da se opravdava za izgovorene riječi "koje su istinite", kao i pojedinih hrvatskih Srba "koji su rođeni u Hrvatskoj, a do Hrvatske im uopće nije stalo".

"Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju", rekla je prije dva dana Tomašić u Vukovaru nakon izjave srpskog ministra rada Aleksandra Vulina koji je Hrvatskoj poručio da Srbiji ne dijeli lekcije, nego da pogleda u vlastito dvorište i procesuira ratne zločine.

Izjava naišla na osudu

Izjavu Tomašić o "čišćenju" Srba u srijedu su osudili IDS, koji ih je ocijenio neprimjerenim, neprihvatljivim i nedopustivim istupima javnog govora mržnje, te ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji ju je nazvao "fašističkom".

"Puna kapa mi je pojedinih hrvatskih Srba koji su rođeni u Hrvatskoj, a do Hrvatske im uopće nije stalo. Žive na račun hrvatskih građana, proputovali su cijeli svijet na račun Hrvatske, a da za uzvrat ništa nisu dali. Zloupotrebljavaju svoju funkciju i provode politiku koja je se odavno pretvorila u etnobiznis", stoji u pismu Ruže Tomašić koja tvrdi da je priča o porastu etničke i političke netolerancije u Hrvatskoj besmislena, a njome se isključivo služe oni koji gube poziciju "monopolista na srpstvo" u Hrvatskoj.

"Predstavljaju se kao zagovaratelji pomirbe, no kada ste ih čuli da osuđuju neki čin koji su ekstremni pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj napravili", navodi Tomašić.

Neki Srbi vole samo hrvatske kune

Izrazila je nadu da će doći vrijeme da "lojalni građani srpskog porijekla okrenu leđa onim Srbima koji reketare Hrvatsku i koji očigledno ne vole ništa što ima predznak hrvatski, osim hrvatske kune".

Tomašić ističe da srbijanski državni vrh, diplomacija i lobisti uporno negiraju srpske zločine dok u isto vrijeme "kukaju svijetu kako su nedužni Srbi protjerani sa svojih ognjišta", te optužuje hrvatsku Vladu da šuti jer želi korektne odnose sa Srbijom.

"Korektni odnosi se grade na povjerenju i uzajamnom uvažavanju, a ne da jedna strana napada, a druga šuti ili napada one koji se usuđuju reći istinu", poručuje Tomašić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara