"Totalitarnim pristupom cijepljenju bivša komunistička Hrvatska je ispred SAD-a po pitanju javnog zdravstva"

Foto: Guliver Image/Getty Images

NA ODLUKU Ustavnog suda RH o tome da roditelji moraju cijepiti svoju djecu reagirao je The Daily Beast koji donosi tekst s naslovom "Hvala ti Hrvatska: Živjelo obvezno cijepljenje".

Autor u tekstu napominje kako je Hrvatska uvođenjem obveznog cijepljenja postavila "globalne standarde u donošenju inteligentnih odluka u zdravstvu, baziranih na dokazima".

Suci Ustavnog suda zaključili su kako samostalno odlučivanje hoće li cijepiti svoju djecu nije ustavno pravo roditelja. U rješenju suda stoji da je pravo djece na zdravlje važnije od prava roditelja na izbor što posebno naglašava i autor teksta koji tvrdi da je Hrvatska time nadišla i puno razvijeniji SAD i zapadnu Europu.

"Da, Hrvatska, dom Josipa Broza Tita i dio njegove Jugoslavije do 1991. godine, mjesto koje je iznjedrilo glumca Erica Bana i trenera Nicka Sabana, zemlja koja se nalazi na 84. mjestu na svijetu s godišnjim BDP-om oko 78 milijardi dolara i populacijom od 4.5 milijuna, zemlja koja se upravo pridružila Europskoj uniji - da, ta Hrvatska sada postaje globalni primjer inteligentnih odluka u zdravstvu", stoji u tekstu.

"Odluka o obveznom cijepljenju temeljena na premisi da je pravo djeteta na zdravlje ispred prava roditelja je razuman sudski, etički i zdravstveni pristup"

Cijepljenje spašava živote, obitelji i štedi novac. Ono je spasilo više života nego penicilin i predstavlja najbolju medicinsku inovaciju svih vremena, slaže se autor koji podržava odluku Ustavnog suda RH te u njoj ne vidi nikakvu kontroverzu, a strah od cijepljenja smatra primitivnim.

SAD i zapadne zemlje trebale bi se ugledati na "bivšu komunističku zemlju koja je svima pokazala kako se nositi s problemom".

"Hrvatska ima dugu nečasnu povijest odlučnosti, a imperativi javnog zdravstva i individualna prava često su u sukobu. Zemlja poput SAD-a, koja izdiže prava pojedinaca uvijek ima problem sa zakonima koji podsjećaju da nije sve slobodan izbor".

"Da, pišem hvalospjeve za agresivni totalitarni pristup Hrvatske koja je tijekom Drugog svjetskog rata često bila na krivoj strani. No dobra ideja je dobra ideja. Odluka o obveznom cijepljenju temeljena na premisi da je pravo djeteta na zdravlje ispred prava roditelja je razuman sudski, etički i zdravstveni pristup", zaključuje autor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara