Treći dan suđenja u Beogradu za ubojstva 16 mještana Sotina

Treći dan suđenja u Beogradu za ubojstva 16 mještana Sotina

Screenshot: Slavonska televizija

SASLUŠANJEM okrivljenog suradnika Tužiteljstva za ratne zločine Srbije Žarka Miloševića u petak će pred tročlanim vijećem Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu biti nastavljena glavna rasprava protiv petorice optuženih za ratne zločine u Sotinu kod Vukovara koncem 1991. godine.

Suđenje za ubojstva 16 mještana Sotina započelo je u srijedu, a u prethodna su dva dana pod optužbom za ubojstva ili sudjelovanja u ubojstvima civila nesrpske nacionalnosti saslušana četvorica od pet optuženih.

Na optuženičkoj klupi su nekadašnji stanovnici Sotina - Žarko Milošević, Dragan Lončar i Mirko Opačić zvani Sentin, te zapovjednik tadašnje JNA Miodrag Milinković i pripadnik Teritorijalne obrane Dragan Mitrović iz Srbije.

Mitrović, Lončar, Opačić i Milinković odbacili su navode optužnice

Tijekom prva dva dana suđenja optuženi Mitrović, Lončar, Opačić i Milinković odbacili su navode optužnice i zanijekali sudioništvo u zločinima koji su im na teret stavljeni optužnicom Tužiteljstva za ratne zločine Srbije.

Treći dan glavne rasprave - po ocjenama promatrača iz nevladinih udruga u Beogradu - mogao bi donijeti mnogo više detalja o zločinima u kojima je u posljednja tri mjeseca 1991. stradalo ukupno 16 Sotinjana.

Danas će, naime, pred tročlanim sudskim vijećem svoj iskaz i obranu iznijeti Žarko Milošević, čije se ime spominje u sve tri točke optužnice. Milošević je u procesu dobio status okrivljenog suradnika nakon što je s tužiteljstvom postigao nagodbu o priznanju za kaznu od devet godina zatvora, od maksimalnih 20 godina koliko predviđa kazneni zakonik.

Srbijansko tužiteljstvo je istragu za zločine u Sotinu u veljači 2013. godine prvobitno naredilo protiv bivših pripadnika lokalne milicije i Teritorijalne obrane (TO) u Sotinu Žarka Miloševića i Dragana Lončara, a optužnicu je podignulo 31. prosinca 2013. protiv ukupno pet okrivljenika stavljajući im na teret kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Sotinu, u listopadu i prosincu 1991. godine, a Odjel suda za ratne u Beogradu potvrdio ju je 16. lipnja prošle godine.

Pravdu čekaju 24 godine

U travnju 2013. u masovnoj grobnici u okolici Vukovara nađeni su posmrtni ostaci 13 civila ubijenih u Sotinu.

Obitelji i srodnici stradalih mještana Sotina rekli su na kraju prvog dana suđenja da očekuju osuđujuće presude za optužene, ali ne i pravdu koju čekaju već 24 godine jer je od ukupno 67 nastradalih ili nestalih mještana njih 18 i dalje na popisu nestalih.

Po okončanju glavne rasprave u slučaju Sotin očekuje se nekoliko dana pauze prije početka dokaznog postupka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara