Trećina Hrvata misli da nam EU nije donijela ništa dobroga

Foto: Guliver Image / Getty Images

NEŠTO manje od trećine građana Hrvatske, njih 28 posto, smatra da je ulazak u Europsku uniju bio loš potez. Oko 13 posto građana smatra da otkad smo ušli u EU živimo lošije, a dodatnih 15 posto misli da ulaskom u EU nismo dobili nikakve pogodnosti, pokazalo je istraživanje GfK na uzorku od 1000 ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nešto više građana, njih 32 posto, vjeruje da Hrvatska nije uspjela iskoristiti sve pogodnosti koje su joj se pružale ulaskom u EU. Oko 38 posto građana ima pozitivan stav o ulasku EU: njih 35 posto kaže da rezultati pogodnosti koje nam je EU donijela još ne mogu biti vidljivi, dok tek tri posto građana kaže da je Hrvatska već sada u velikom plusu zbog ulaska u EU.

Najveći broj građana pozitivan pomak zbog ulaska u EU primijetio je u turizmu. Oko 33 posto građana smatraju da je hrvatski turizam napredovao zbog članstva u EU. No, prije godinu dana je čak 50 posto građana smatralo da će turizam zbog ulaska u EU doživjeti pozitivan pomak.

Oko 30 posto građana tvrdi da pozitivan pomak vidi u zaštiti okoliša, a 25 posto građana smatra da su pozitivni pomaci ostvareni u bankarskom sustavu. Tek 11 posto ispitanika smatra da je hrvatsko sudstvo napredovalo nakon ulasku u EU, dok 12 posto građana smatra da se u zadnjih godinu dana poboljšalo školstvo. Samo pet posto građana pozitivne pomake uočilo je u hrvatskom gospodarstvu i zaposlenosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara