U Aucklandu je počeo referendum o braku

U Aucklandu je počeo referendum o braku

Foto: Narodne novine

GLASAČKO mjesto u Aucklandu na Novom Zelandu prvo je na kojem birači mogu glasovati na državnom referendumu o ustavnoj definiciji braka - zbog vremenske razlike biralište u Aucklandu otvoreno je večeras u 19 sati po hrvatskom vremenu, navode u Državnom izbornom povjerenstvu.

U 21 sat po hrvatskom vremenu otvaraju se glasačka mjesta u Australiji, konkretno u Canberri, Sydneyu i Melbourneu, u 23 sata u Perthu te u Japanu, a u 24 sata u Kini i Maleziji.

U inozemstvu, u 51 državi za državni referendum bit će otvoreno 80 glasačkih mjesta.

Tri su mogućnosti da birači ostvare svoje biračko pravo u inozemstvu na državnom referendumu: aktivna registracija za one bez prebivališta u Hrvatskoj, prethodna registracija birača s prebivalištem u Hrvatskoj te iznimno potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Za glasovanje na državnom referendumu aktivno se registriralo oko 6700 birača, prethodno registriranih je nešto manje od 7500.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nedjeljnom referendumu, u Hrvatskoj i inozemstvu, pravo odlučivanja o referendumskom pitanju ima oko 3,8 milijuna birača.

Glasačka mjesta u Hrvatskoj, njih 6635, otvaraju se u 7 sati, a glasovanje traje do 19 sati.

Državni referendum o ustavnoj definiciji braka treći je od stjecanja hrvatske samostalnosti, a prvi koji je raspisan na inicijativu građana.

Birači na referendumu odgovaraju na upit jesu li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

DIP: Sve je spremno za referendum

Sve je spremno za sutrašnji referendum o braku, doznajemo u Državnom izbornom povjerenstvu.

Na birališta izlazimo sutra u 7 ujutro. Birališta se zatvaraju u 19 sati. Prve rezultate očekujemo u 20 sati. Pravo glasa ima oko tri milijuna i 800 tisuća punoljetnih državljana RH.

"DIP je s ostalim izbornim tijelima pripremio sve nužno da se provede sutrašnji referendum s otvaranjem biračkim mjesta na kojima će se glasovati u 7 sati ujutro pa do 19 sati. Vrijedi pravilo - ako bude određene gužve na određenom biračkom mjestu, svi koji su se zatekli u 19 sati moći će dovršiti glasovanje. Glasovat će se na ukupno 6714 mjesta od čega ih je 6634 u RH", rekao je Media servisu predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara