U Siriji više od 50.000 islamističkih boraca: Regrutirali Čečene, Europljane, Arape, Azijce...

Foto: FAH

BROJ džihadista ultraradikalne skupine Islamske države (IS) premašio je 50.000 u Siriji, od kojih je samo u srpnju unovačeno 6000 boraca, izvijestio je u utorak Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

"Broj boraca IS-a prešao je 50.000 u Siriji, među kojima više je od 20.000 nesirijaca", rekao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahmane, prenosi AFP.

Od pojave te skupine u Siriji 2013., najviše ih je uvojačeno u srpnju. Abdel Rahmane je dodao da se najmanje 5000 sirijskih boraca pridružilo IS-u u Raki i Alepu i precizirao da je među njima 800 bivših pobunjenika, dok ostali nisu nikada nosili oružje.

U ratu u Siriji, pobunjenici se bore protiv režima Bašara Al-Asada, ali i protiv Islamske države, koja kontrolira velika područja u Siriji i Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim 5000 Sirijaca, IS je unovačio u srpnju oko 1100 stranaca, među kojima su Čečeni, Europljani, Arapi, Azijci, kao i muslimani iz Kine, koji su velikim dijelom došli iz Turske, precizira se.

Njima se priključuje 200 džihadista koji su otišli iz Fronte Al-Nosra, sirijskog ogranka Al-Kaide.

Islamska država, ekstremistička skupina koja sije teror na područjima koje kontrolira, posljednjih desetak dana na meti je američkih zračnih napada na sjeveru Iraka.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara