U Splitu 580 zahtjeva za izmjene GUP-a

U Splitu 580 zahtjeva za izmjene GUP-a

Foto: Hina

U SPLITSKU Gradsku upravu stiglo je 580 zahtjeva za izmjene gradskog prostornog plana, u sklopu kojih je i 13 zahtjeva za promjene prostornih planova u poduzetničkim lokacijama na području Splita, rečeno je u ponedjeljak na tematskoj sjednici splitskog Gradskog vijeća, te istaknuto da su izmjene nužne za razvoj grada.

Na sjednici se raspravlja o pokretanju izmjena i dopuna prostornog plana i uređenja grada te o izmjenama i dopunama generalnog urbanističkog plana (GUP).

„Sadašnji GUP se u Splitu nije mijenjao od 2007. godine i bio je kočnica razvoju Splita. Ovih 580 zahtjeva znači deblokadu razvoja Splita“, istaknuo je gradonačelnik Ivo Baldasar.

Smatra da je potrebna sveobuhvatna promjena GUP-a radi povezivanja razvoja Splita s turističkom industrijom.

„Nadamo se da ćemo izmjenama GUP-a privući strane investitore i da će Splitu u idućih nekoliko godina doživjeti procvat“, rekao je Baldasar.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-ove koalicije Petar Škorić pozitivnom je ocijenio dokumentaciju za izmjenu prostornog plana Splita, rekavši da je ona temeljita i sveobuhvatna, ali ima primjedbu zašto rasprava o tomu nije ranije stavljena na dnevnim red Gradskog vijeća iako je to HDZ tražio.

„Promjene GUP-a su nužne, ali nedostaje jasan stav gradonačelnika Baldasara koji je cilj izmjena prostornog plana i po kojim će se kriterijima odvijati promjene. Potrebno je da gradonačelnik Baldasar kaže koji je politički prioritet izmjena prostornog plana Splita“, kazao je Škorić.

Politika ili struka

Reagirajući gradonačelnik Baldasar odbacio je primjedbe da je potrebno gradonačelnikovo stajalište o političkom prioritetu izmjena prostornog plana Splita.

„U izmjenama prostornog plana Splita ne treba biti ničije politike nego je presudno stajalište struke“, kazao je Baldasar.

Škorić mu je uzvratio riječima: “Vi ste politička vlast i od Vas očekujemo političke ocjene“.

Vijećnih Hrvatske građanske stranke (HGS) Jure Šundov rekao je kako on misli suprotno od gradonačelnika Baldasara.

„Moramo donijeti političku odluku o izmjenama GUP-a utemeljenu na zakonu jer politika treba reći što hoće s izmjenama GUP-a“, istaknuo je Šundov.

I vijećnika Saveza za građansku i etičku Hrvatsku Ivan Grubišić smatra kako je potrebno političko stajalište o izmjenama GUP-a Splita.

„Ne slažem se s gradonačelnikom Baldasarom da treba izbaciti politiku iz izmjena GUP-a. Ja sam protiv politizacije tih izmjena. Dakle - politika da, ali politizacija ne“, rekao je Grubišić.

U poslijepodnevnom dijelu tematske sjednice splitskog Gradskog vijeća, na temelju diskusija bit će predloženo prihvaćanje zaključaka o izmjenama GUP-a Splita. Tematska rasprava prvi je korak procedure izmjena GUP-a koja će, kako je rečeno, trajati desetak mjeseci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara