U Splitu danas počinje gradnja 409 POS-ovih stanova

Foto: Hina

U SPLITU danas počinje najveća gradnja društveno poticanje stanogradnje u Hrvatskoj u kojoj će biti izgrađeno 409 stanova na gradskim lokacijama Kila 3 i Kila 4.

Društveno poticana stanogradnja (POS) u Splitu je ponovno aktualizirana prije godinu dana kada je aktualni gradonačelnik Ivo Baldasar zajedno s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja te državnom Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) krenuo u realizaciju tog projekta. U proteklih godinu dana odrađen je natječaj i utvrđena Lista reda prvenstva te prikupljena sva potrebna dokumentacija i potpisani ugovori kako bi mogla započeti realizacija projekta predvidive investicijske vrijednosti od 284 milijuna kuna.

"Sretan sam što sljedeći tjedan započinje najveća gradnja POS-a u Hrvatskoj. Rješavanje stambenog pitanja osnova je egzistencijalne sigurnosti svakoga građanina. Split je jedan od najpoželjnjijih gradova za življenje i s najvećim tržišnim cijenama. POS će omogućiti stotinama obitelji iz Splita da riješe svoje stambeno pitanje po povoljnim cijenama. Zahvaljujući ovom projektu te mlade obitelji sada mogu ostati u Splitu i tu riješiti svoje stambeno pitanje", izjavio je u priopćenju zamjenik splitskoga gradonačelnika Goran Kovačević.

Prva useljenja moguća već u prosincu 2015.

Na lokaciji Kila 3, prema projektu Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanića, gradit će se 206 stanova, tri poslovna prostora te 325 garažnih parkirnih mjesta i jedna trafostanica, a ukupna neto korisna površina je 19.045,64 metra četvorna. Rok građenja je 456 dana, a moguće useljenje predviđa se u prosincu 2015. godine.

Predvidiva investicijska vrijednost iznosi 149 milijuna kuna od čega je 47 milijuna kuna poticajnih sredstava RH. Ugovorom između Grada Splita i APN-a Grad se obvezao urediti pristupne prometnice i opskrbiti infrastrukturom i priključcima buduću zgradu.

Na lokaciji Kila 4 izgradit će se 203 stana, jedan poslovni prostor, 256 garažnih parkirnih mjesta i 80 parkirnih mjesta te jedna trafostanica, ukupne neto korisne površine 16.653,78 metara četvornih. Rok za izgradnju na toj lokaciji je 730 dana, a moguće useljenje u lipnju 2016. godine. Predvidiva investicijska vrijednost je 135 milijuna kuna ,od čega je 44 milijuna kuna poticajnih sredstava RH.

Na toj lokaciji obvezu uređenja pristupnih cesta, infrastrukture i priključaka preuzeo je ponuditelj zemljišta tvrtka Kila Zapad s kojom je APN u prosincu prošle godine sklopio ugovor o kupoprodaji zemljišta i projektne dokumentacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara