U bombardiranju Gaze stradalo 18 Palestinaca: "Ne želimo rat i ne želimo da se nastavi"

U bombardiranju Gaze stradalo 18 Palestinaca: "Ne želimo rat i ne želimo da se nastavi"

Foto: Hina

AMERIČKA savezna agencija za civilno zrakoplovstvo (FAA) ukinula je u četvrtak zabranu zračnim kompanijama letove za Izrael, ali je i upozorila na "vrlo nestabilnu lokalnu situaciju".

"FAA je ukinuo ograničenja na američkim letovima prema i iz zračne luke Ben Gurion u Tel Avivu", priopćila je Agencija. Prvi put je zabrana bila uvedena u utorak na 24 sata nakon pada palestinske rakete nedaleko od zračne luke, a potom je ponovo bila uvedena u srijedu.

Većina svjetskih avioprijevoznika ukinula je letove za Izrael do četvrtka, stavljajući na prvo mjesto sigurnost putnika, no niskotarifna kompanija Eeasyjet je produljila tu zabranu i na naredna 24 sata. Easyjet leti za Tel Aviv iz Velike Britanije, Švicarske, Njemačke i Italije.

Palestinske službe sigurnosti priopćile su u četvrtak da je 18 Palestinaca, među kojima je bilo i djece, ubijeno u četvrtak ujutro u bombardiranju Gaze, čime je broj poginulih od početka izraelske ofenzive prije 16 dana porastao na 718. U istom razdoblju poginulo je 34 Izraelaca, od čega 32 vojnika.

Izraelska vojska priopćila je pak da tijekom noći sa srijede na četvrtak nije ispaljena nijedna raketa prema izraelskom teritoriju.

Dok glavni tajnik UN-a ban Ki-moon nastavlja misiju u pokušaju uspostave primirja, islamistički pokret Hamas ponovio je svoj zahtjev za ukidanjem izraelske blokade Gaze.

"Ne želimo rat i ne želimo da se nastavi"

Vođa Hamasa Haled Mešal priopćio je da su njegovi borci na terenu ostvarili neke uspjehe i dodao da podržava humanitarno primirje, ali uz uvjet da se stanovnicima Gaze olakša stanje blokade..

"Neka se prvo dogovorimo o zahtjevima i o njihovoj primjeni i tada ćemo moći pristati na prekid vatre..Nećemo prihvatiti nikakav prijedlog koji ne bi podrazumijevao ukidanje blokade...ne želimo rat i ne želimo da se nastavi, ali to nas neće slomiti", poručio je Mešal.

U Ženevi je Vijeće za ljudska prava UN-a odlučilo poslati na Bliski istok misiju koja treba utvrditi je li izraelska vojska svojim napadima na Palestince počinila ratne zločine osudivši istodobno Hamasovo raketiranje civilnih zona u Izraelu.

Borbe u Gazi su u srijedu bile žestoke, a novi val više tisuća Palestinaca je morao napustiti svoje dome. U borbama dviju strana u Gazi je broj poginulih premašio 700, a visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay je upozorila da postoji "velika mogućnost" da su u Gazi počinjeni ratni zločini. Većina žrtava u Gazi su civili.

Izrael negira bilo kakve zločine, a ministrica pravosuđa Tzipi Livni je na pozive za istragom na svojoj Facebook stranici poručila: "Gubite se". U sukobima u palestinskoj enklavi Izrael je izgubio 32 vojnika, a u raketiranju izraelskog teritorija poginula su tri izraelska civila.

Američki državni tajnik John Kerry sastao se u srijedu s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Po povratku u Egipat, koji posreduje u pregovorima s Hamasom, kazao je da je došlo do napretka u pokušaju uspostave primirja između Izraela i islamističkog pokreta.

"Napravili smo neke korake naprijed, ali imamo još posla", rekao je Kerry.

Izrael je ofenzivu na Gazu pokrenuo 8. srpnja, prvo zračnim udarima, a potom i kopnenom operacijom.

Izrael: Nema primirja dok se ne riješe tuneli

Izraelski ministar Yaakov Peri isključio je u četvrtak brzo povlačenje vojnika iz Gaze kazavši da će izraelska vojska čak i u slučaju da se dogovori humanitarno primirje nastaviti akcije kako bi onesposobila prekogranične tunele kojima Palestinci dopremaju oružje.

Egipatski posrednici koji nastoje dogovoriti prekid vatre između Izraela i palestinskog pokreta Hamas koji vlada Gazom kazali su da bi sukob započet 8. srpnja s dosad preko 700 ubijenih Palestinaca mogao biti prekinut idući tjedan na blagdan Ramazanskog bajrama.

To humanitarno primirje omogućilo bi dopremanje pomoći i pregovore o trajnijem miru, smata Egipat.

"Ne vidim da će biti prekida vatre idućih dana", rekao je ministar za znanost Yaakov Peri, bivši ravnatelj sigurnosne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za agenciju Walla rekao je da vojnicima treba još vremena da završe misiju uništavanja prekograničnih tunela kojima se koriste gerilci u Gazi.

"Čak i da se dogovori humanitarno primirje, nastavit ćemo akcije" kako bismo zatvorili tunele. "Mogu s punom odgovornošću reći da dva ili tri dana neće biti dovoljna da se riješe tuneli", rekao je Peri u četvrtak, 17. dana sukoba u Gazi.

Hamas novom taktikom nanosi sve veće gubitke Izraelcima

Koristeći se mrežom tunela, minama i snajperima borci Hamasa nanose sve veće gubitke izraelskoj vojsci koja vodi kopnenu operaciju na području Pojasa Gaze.

Vojni stručnjaci slažu se da su najmanje 32 poginula i najmanje 150 ranjenih vojnika izraelske vojske, što su puno veći gubici u kopnenoj operaciji od one 2008. godine, rezultat Hamasove primjene dugogodišnjeg uvježbavanja borbe u naseljenim područjima, sa novim taktičkim elementima.

Izraelci tvrde da su oružje i znanje koje su islamistima dostavili Iran i libanonski saveznik Hezbolah učinili Hamas respektabilnim protivnikom. Islamistički borci prikradaju se izraelskim vojnicima mrežom tunela da bi zatim snajperima i eksplozivom napali vojnike i oklopna vozila čak i unutar Izraela.

Hamas se koristi bespilotnim letjelicama, šalje pomorske diverzante a svoje borce je opskrbio i izraelskim odorama da se lakše infiltriraju među Izraelce i nanesu im gubitke. Međutim u jednoj takvoj akciji Hamasovce je odalo to što su bili naoružani kalašnjikovima a ne jurišnim puškama kojima se inače koristi izraelska vojska.

Izraelski vojni stručnjaci priznaju da je Hamas usvojio nove vještine ratovanja. "Oni su izuzetno uvježbani, opskrba im je dobra, motivirani su i disciplinirani. Na bojištu smo se susreli s dostojnim protivnikom", rekao je glasnogovornik izraelske vojske potporučnik Peter Lerner.

"Nismo iznenađeni jer smo znali da se oni pripremaju za borbu. Nisu oni samo tako ulagali u izgradnju podzemnih tunela", dodao je.

Drugi izraelski časnik, koji je htio ostati anoniman, kaže da se palestinski borci koriste svim sredstvima. "Svime nas napadaju, raketama, zasjedama, čak na nas šalju magarce i pse natovarene eksplozivom". "Tijekom prošlih osam godina izgradili su pravu 'podzemnu Gazu', to je zapanjujuće", dodao je.

Osim što su poboljšali nosivost i domet raketa Hamasovci su pojačali i domaću proizvodnju oružja. "Čelnici Hamasa su uvjeravali javnost da su svo oružje kojim napadaju izraelske vojnike proizveli u Pojasu Gaze, ali nisu opovrgavali i da su imali pomoć izvana", kaže analitičar Adnan Abu Amer.

Malo je vjerojatno da će islamski pokret biti odvraćen od svojih namjera dosadašnjim gubicima na bojištu. Izraelci kažu da su dosad u borbama ubili više od 200 boraca Hamasa.

"Nema pouzdanih podataka o poginulima. Ako uzmemo u obzir izraelske procjene koje kažu da oružano krilo Hamasa ima oko 20.000 boraca, smrt 60 ili 70 ne može se smatrati velikim gubitkom", kaže Abu Amer.

Video snimke koje oružano krilo Hamasa plasira na internetu pokazuju uporabu složenijeg oružja. "Snimke na kojima se vođene protutenkovske rakete koriste i protiv skupina izraelskih vojnika, a ne samo protiv oklopnih vozila, pokazuje jasnu namjeru nanošenja žrtava protivniku", kaže još jedan američki stručnjak.

Viši obavještajni izvor pri izraelskoj vojsci je na nedavnom brifingu rekao novinarima da je Hamas novu generaciju ružja dobio preko Irana, Sirije i Libanona. On je rekao da su tu prvenstveno radi o vođenom protuoklopnom sustavu 9M133 Kornet (NATO naziv AT-14 Spriggan) te protuoklopnoj raketi RPG-29. "To nije nešto što možete napraviti sami", naglasio je izraelski obavještajac.

Tijekom 22 dana sukoba u Gazi 2008. Hamas i ostale oružane skupine nisu uspjeli pružiti jači otpor izraelskoj vojsci. Tada je poginulo šest vojnika, a dva su poginula u kopnenoj akciji u Gazi 2012. godine

Gubitak 12 izraelskih vojnika u nedjelju bio je najteži gubitak u jednom danu još od izraelske intervencije u Libanonu 2006. godine kada su se sukobili sa borcima Hezbolaha. Stručnjaci smatraju da bi obje strane uskoro mogle pristati na prekid vatre.

Nitko u Izraelu nije očekivao laku akciju u Gazi, kaže izraelski vojni stručnjak Ehud Yaari Reutersu, ali deklarirani cilj potpunog uništenja tunela teško je dostižan.

"Vrlo je bolno, ali mislim da nitko nije očekivao da će to biti operacija bez žrtava...Nisam siguran da su Izraelci spremni na dodatne žrtve da bi se otkrili i uništili svi tuneli", smatra on.

Ratovanje pod zemljom možda je jedna od najmoćnijih inovacija islamista u ratovanju s konvencionalnom vojskom. Nakon što su potrošili godine i milijune dolara na izgradnju mreže tunela i podzemnih skladišta i pogona za izradu oružja, Hamas će biti sklon primirju kako bi sačuvao barem dio te infrastrukture prije nego što je Izraelci otkriju i unište.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara