U kreditima ste do grla? Potpišite peticiju Udruge Franak!

U kreditima ste do grla? Potpišite peticiju Udruge Franak!

Foto: Arhiva

UDRUGA Franak uputila je Vladi tri prijedloga s ciljem rješavanja problema kredita vezanih u švicarskim francima, te osiguravanja bolje zakonske zaštite svim korisnicima kredita.

Prvi prijedlog:

"Da donese zakonsku regulativu kojom bi naložila bankama da se izvrši konverzija ostatka glavnice kredita vezanih uz CHF u kune (ili eure) – po tečaju koji je bio važeći u trenutku sklapanja ugovora. Time bi se, bez ulaska u retroaktivne reobračune, omogućilo stabiliziranje glavnice kredita i vraćanje ukupnog duga u prihvatljive okvire".

Drugi prijedlog:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da donese zakonsku regulativu kojom bi se promjenjiva kamatna stopa definirala u obliku promjenjivog dijela (potrošaču transparentnog varijabilnog parametra) i fiksne marže tijekom cijele otplate, koja bi se ugovarala pri sklapanju ugovora i tijekom otplate kredita banka ju ne bi mogla jednostrano mijenjati. Time bi se, i jedino time, ostvarila fer podjela postojećih tržišnih rizika između banke i klijenta".

Treći prijedlog:

"Hitno donošenje Zakona o osobnom bankrotu. Time bi se spriječilo da građani i nakon ovrhe, zbog uvećane glavnice ostaju bankama doživotno dužni desetke ili stotine tisuća kuna".

Prva dva prijedloga Ministarstvo financija je odbacilo bez ikakvog objašnjenja, dok se s trećim prijedlogom načelno složilo, ali je zanemarilo riječ "hitno". Udruga Franak ne odustaje od ovih prijedloga, te je pokrenula peticiju kako bi prisilila Vladu da ih razmotri.

Peticiju Udruge Franak možete potpisati OVDJE.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara