U ponedjeljak izricanje presude u aferi "Brodosplit"

Foto: Arhiva

PRESUDA osmorici koje optužnica tereti da su zlouporabom položaja i ovlasti i pranjem novca u aferi "Brodosplit" oštetili tu tvrtku za 4,7 milijuna dolara zakazana je za ponedjeljak, 24. ožujka ove godine, doznaje se na Županijskom sudu u Splitu.

Suđenje osmorici optuženih u ovoj aferi počelo je u studenom 2012. godine, a tijekom više od 16 mjeseci trajanja postupka na Županijskom sudu u Splitu saslušano je pedesetak svjedoka.

Optužnicu u ovoj aferi podignulo je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu u listopadu 2010. godine, ali su na nju optuženici uložili prigovor, koji je izvanraspravno vijeće Županijskog suda odbacilo u veljači 2011. godine kada je optužnica postala pravomoćna.

Prvooptuženog Dragu Mačeka, koji je u inkriminirano vrijeme, 2005. i 2006. godine, zastupao njemački Wessels, naručitelja četiriju tankera, optužnica tereti za zlouporabu položaja. Drugooptuženi je tadašnji direktor Brodosplita Goran Vukasović, a trećeoptuženi komercijalist brodogradilišta Ante Luetić. Njih dvojicu (Vukasovića i Luetića) optužnica tereti za zlouporabu položaja i ovlasti a, po optužnici, Maček ih je poticao na to kazneno djelo.

Za kazneno djelo pranja novca osim njih trojice, optuženi su i Mato Tramontana, Ivica Donkov, Ivan Cesarac, Danijel Nikolić i Hrvoje Matovinović.

Afera otkrivena 2006. godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera "Brodosplit" otkrivena je 2006. godine kada je iz Austrije stiglo upozorenje o pranju novca u Brodosplitu. Tadašnja se uprava Brodosplita s Wesselsom, koji je naručio izgradnju četiri tankera, dogovorila o poslu po cijeni od 51,5 milijuna dolara po tankeru, ali je Vukasović sklopio dodatna, tzv. pobočna pisma kojima se naručitelju vraća 1,9 posto od ugovorene cijene za proviziju.

Kada je Wessels uplatio pet milijuna dolara predujma, Brodosplit je od toga 4,7 milijuna dolara vratio na naručiteljeve ciparske račune. Novac je bio prebačen u na račun tvrtke u Grazu u Austriji, u kojoj je jedini ovlaštenik bio prvooptuženi Drago Maček koji je podizao novac i doznačavao ga na račun ostalih optuženika za pranje novca.

Petorica okrivljenih -Tramontana, Donkov, Matovinović, Nikolić i Cesarac - taj su novac, kako se navodi u optužnici, primali u Austriji radi prikrivanja stvarnog porijekla tog novca za koji su, prema navodima optužnice, znali da potječe od protupravnog prisvajanja na štetu trgovačkog društva (to jest Brodosplita).

Mateo Tramontana je, prema ranijim navodima medija, (bio) direktor Brodotrogira, a okrivljenici Ivica Donkov i Hrvoje Matovinović zaposlenici Mačekove tvrtke, dok je okrivljenik Ivan Cesarec ekonomski konzultant, a Danijel Nikolić vlasnik tvrtke "Armator projekt".

Osim na svoj i privatne račune ovih pet optuženika, Maček je, kako je navedeno u optužnici, isplatio 200.000 eura "na račun nizozemske tvrtke u vlasništvu njemačkog državljanina" te oko 311.000 dolara na račun "američke tvrtke u vlasništvu britanskog državljanina".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara