U utorak presuda Sanaderu, HDZ-u i ostalima u slučaju Fimi media

Foto: Hina

NAKON gotovo dvije godine suđenja u utorak bi trebala biti objavljena nepravomoćna presuda u slučaju Fimi media, najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, u kojoj se bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader te njegova bivša stranka terete da su novcem iz državnih institucija i tvrtki punili vlastite džepove i stranački crni fond.

Iako predstavnici prve stranke optužene za korupciju tvrde da regularna stranačka tijela nisu imala pojma o nezakonitim poslovima tada najmoćnijeg političara i njegovih suradnika, HDZ će, ako bude proglašen krivim, državi morati vratiti 30-ak milijuna kuna. I Sanader će, u slučaju osuđujuće presude, uz zatvorsku kaznu morati vratiti 15 milijuna kuna što ih je navodno primio na ruke od bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, a Uskok traži da mu se oduzme ukupno 23,7 milijuna kuna koliko iznosi nesrazmjer između imovine njegove obitelji i vlasništva čije porijeklo može dokazati.

U namjeri da se ogradi od bivšeg stranačkog prvaka koji je s HDZ-om dva puta dobio parlamentarne izbore novo vodstvo stranke zatražilo je od Sanadera, ali i njegovih suoptuženika 50 milijuna kuna odštete zbog materijalne, ali i reputacijske štete. No, nakon godina suđenja i istrage ostaje činjenice da je bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević priznala kako je novcem iz crnog fonda plaćala mnoge stranačke dužnosnike, a Barišić da je prikupio 70-ak milijuna kuna preko marketinške agencije Fimi media i gotovinu nosio u stranku i osobno Sanaderu.

Nezakonit novac za kampanje, stranačke dužnosnike i luksuz

Po Barišićevim riječima, nezakonitim novcem iz državnih institucija i tvrtki kupovani su mediji, koalicijski partneri, umjetnine i plaćani nastupi estradnih zvijezda u HDZ-ovim predizbornim kampanjama. Osim Jacquesa Houdeka, Nine Badrić i Miše Kovača koji su novac dobili za pjevanje, Marko Perković Thompson je, po Barišićevim tvrdnjama, primio je više od pola milijuna kuna da u kampanji ne nastupa za HDZ-ovu desniju konkurenciju.

Barišić je priznao i da je novcem iz Fimi medije plaćao potrepštine za Sanaderova krstarenja te kupovao umjetnine koje je bivši premijer dan ili dva ranije rezervirao obilazeći galerije sa svojim najužim krugom prijatelja i političkih suradnika.

Branka Pavošević priznala je da dio donacija stranci nije evidentirala u poslovnim knjigama te da je iz crnog fonda isplaćivala mjesečne naknade mnogim HDZ-ovim zaposlenicima, ali i dužnosnicima poput bivših ministara Biance Matković i Darka Milinovića koji je na ruke dobivao rekordnih 10.000 kuna mjesečno. Iako su na sudu uglavnom poricali njene riječi, Pavošević je svoje tvrdnje potkrijepila bilježnicom u kojoj je bilježila sve isplate iz nezakonitog fonda, a koju je prije istrage zakopala u svom vrtu.

Sanader sve poriče i tvrdi da je žrtva političkog progona


Bivši premijer kojemu će ovo biti druga presuda za korupciju i u ovom slučaju odbacuje sve optužbe, a za kriminal i nezakonitosti proziva Barišića i bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka. Tvrdi da je Jarnjak lažnim svjedočenjem kupio svoju slobodu u postupku što ga je inicirala Sanaderova nasljednica na čelu stranke i vlade Jadranka Kosor, a proveo bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

U svom završnom govoru Sanader je ustvrdio da je uvjeren kako je dokazao da je tijekom postupka dokazao svoju nevinost jer Uskok ni jednu svoju tvrdnju nije potkrijepio dokazima.

Kazao je da u cijelom slučaju nigdje nema njegova potpisa i traga novca te da su protiv njega iskazivali samo ljudi koji su bili u zatvoru, a nakon toga su pušteni. Takve postupke nije vodio ni Staljin, kazao je Sanader koji tijekom cijelog postupka tvrdi da je sav imetak zaradio još kao poduzetnik u Austriji te da ni jednu nekretninu nije kupio nakon 1994. Veliku je pažnju tijekom suđenje posvetio i svojoj umjetničkoj zbirci koju je povjesničar umjetnosti Igor Zidić procijenio na oko milijun eura, a Sanader tvrdi da ju je skupljao godinama i platio znatno manje.

Suđenje u slučaju Fimi media ostat će zapamćeno i po brojnim Sanaderovim svađama sa sudskim vijećem, ali i neuspješnom traženju izuzeća sutkinje Ivane Čalić za koju je pred sam kraj postupka ustvrdio da je u brakorazvodnoj parnici pred crkvenim vlastima angažirala jednog od njegovih odvjetnika Gorana Suića, čime mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Kako mu je zahtjev odbačen kao neosnovan, sutkinja Čalić nepravomoćnu će presudu u ovom slučaju objaviti u utorak u 10 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara