UN: Obnova infrastrukture u Gazi trajat će mjesecima

Foto: FaH

VODITELJICA humanitarnih operacija Ujedinjenih naroda Valerie Amos u nedjelju je u Teheranu ocijenila da će obnova infrastukture u Gazi trajati mjesecima.

"Mjesecima će trajati popravljanje šteta na bolnicama, školama i uredima UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u koje su se sklonile izbjeglice", izjavila je Amos tijekom dvodnevnog posjeta Teheranu.

Ona će s iranskim dužnosnicima razgovarati o velikim humanitarnim krizama u regiji, u Gazi, Siriji i u Iraku.

U Gazi se nastavljaju UN-ove operacije koje uključuju opskrbu hranom i vodom, lijekovima i gorivom. Oštećeno je 97 ureda UNRWA-e, posebice medicinski centri i škole koji su bili česta utočišta za oko 250.000 raseljenih Palestinaca.

Ubijeno najmanje 1980 Palestinaca, uglavnom civila

U izraelskoj ofenzivi pokrenutoj 8. srpnja u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 1.980 Palestinaca, većinom civila, dok je s izraelske strane ubijeno je 67 ljudi, od kojih 3 civila.

Amos je podsjetila sve strane na oštre deklaracije UN-a o kršenjima međunarodnih humanitarnih zakona i zakona o ljudskim pravima u Gazi.

Neizvjesni pregovori o produljenju primirja u Pojasu Gaze nastavili su se u nedjelju u Kairu, a ni izraelska ni palestinska strana ne popuštaju u svojim zahtjevima.

Pregovori su se nastavili nakon trodnevna prekida, ali bez nekih predstavnika Hamasa i Islamskog džihada iz Gaze koji tijekom večeri trebaju stići u egipatsku prijestolnicu.

Najveća neizvjesnost vlada glede mogućnosti da se palestinski predstavnici, među kojima su i čelnici Hamasa, s Izraelcima dogovore o ukidanju izraelske blokade i o demilitarizaciji Pojasa Gaze, budući da u ponoć istječe primirje zaključeno 11. kolovoza, koje je u četvrtak produljeno na pet dana.

Neuspjeh pregovora u Kairu radi postizanja trajnog primirja ne znači nužno da će se odmah nastaviti neprijateljstva u Pojasu Gaze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara